49

М лади български лекари недоволстват срещу начина, по който Лъчезар Иванов от ГЕРБ е станал доцент по медицина.

Те са написали отворено писмо до премиера и образователния министър по повод новината отпреди няколко дни, че депутът в няколко парламента, познат и като "личния лекар на Бойко Борисов", е най-новият преподавател в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 В студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ, един от тях - д-р Емануил Найденов от Гражданска инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване", заяви, че според направена от самия него справка Иванов няма

нито една публикация с доказана научна стойност

"Имаме съмнения в обективността на провежданите конкурси в България, защото когато няма ясни правила, които да са валидни за всички, младият специалист бива демотивиран и напуска страната”, посочи той.

Младият лекар разказа, че има девет публикации, но не е допускан дори за асистент, колкото и да опитва.

Той изброи куп изисквания, които има към кандидващите за доцент и преподавател, и попита дали депутатът от ГРЕБ ги е изпълнил всички.

Сред тях са: в последните две години лицето да е заемало академична длъжност асистент или главен асистент, да е било щатен/хоноруван преподавател, да е било член на научно-изследователски екип, да е имало "художествено-творческа дейност", да има доказани научни постижения, да е публикувало учебни материали, да е работило с докторанти и студенти, да е участвало в научни форуми и много други.

"Правилата за придобиване на академична длъжност

и преди 10 ноември, и сега са едни и същи – роднинска линия, партийна линия и интимна линия. Тези линии трябва да бъдат зачеркнати”, категоричен беше д-р Найденов.

Той и колегите му настояват за ясни правила, които да важат еднакво за всички, за да може доказалите своите умения и постижения "да остават в България и да им се дава път".

През 2012 г. избухна скандал във връзка с явяването на депутата от ГЕРБ на конкурс за доцент в Медицинския университет.

Тогава стана ясно, че две от представените от него публикации не са негови, а на пенсионирания проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве. Лъчезар Иванов обясни, че е допусната техническа грешка и не се е опитвал да заблуди комисията умишлено.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@