Свинският грип: Ситуацията досега
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Броят на случаите на свински грип в света, потвърдени с лабораторни тестове, се е увеличил до 79, съобщи представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

И.д. помощник-генерален директор Кейджи Фукуда уточни, че и двамата заболели британци, и тримата новозеландци, и двамата испанци току-що са се върнали от пътуване до Мексико.

Еволюирането на вълната от заболявания в пандемия не е неизбежно, заяви Фукуда, макар че страните би трябвало да се подготвят за най-лошото, добави той.

Организацията насочва усилията си по-скоро към нуждите на развиващите се страни в борбата с вируса, понеже историята сочи, че именно те обикновено биват най-тежко засегнати.

Според СЗО четири лаборатории в света са на различни етапи от работата по създаването на ваксина срещу свинския грип.

Втори случай на вински грип бе потвърден в Израел при 49 годишен мъж, съобщи израелското радио няколко часа, след като бе съобщено за първи потвърден случай.

Мъжът е хоспитализиран от вчера в селището Кфар Саба край Тел Авив, след като се върнал от пътуване в Мекскио.

Наличието на вируса бе потвърдено няколко часа по-рано при млад израелец, хоспитализиран в неделя, също завърнал се току-що от Мексико. Това са първите потвърдени случаи в Близкия изток.

Двайсет подозрителни случая се проверяват във Франция, съобщи директорката на института за санитарен контрол Франсоаз Вебер, цитирана от Франс прес.

Френските здравни власти предупреждават да не се пътува до Мексико.

В Бразилия 11 души са под наблюдение, след като са пристигнали от зони, където е открит свински грип, но санитарните власти не ги третират като подозрителни случаи, съобщи министерството на здравеопазването.

Бразилските власти създадоха съвместен кризисен щаб на здравното и аграрното министерство и засилиха контрола над пристанищата и летищата след решението на СЗО да повиши до четвърто нивото на опасност от пандемия от новия вирус.

Петте първи предполагаеми случая в Перу при пътници, завърнали се от Мексико преди 48 часа, бяха отхвърлени след отрицателните изследвания.

Откакто бе активиран санитарен план за тревога в Перу в петък, над 2000 пътници, пристигащи от Мексико, САЩ и Централна Америка, са подлагани на проверка от медицинските служби на летището в Лима. Планът обхваща вече и полетите от Европа и цяла Латинска Америка.

Световната организация по прехраната (ФАО) изпраща в Мексико екип от експерти, които да помогнат на страната да се справи с епидемията.

Групата включва експерти от Центъра за контрол и превенция на болестите в Атланта, САЩ, и от СЗО, заяви главният ветеринарен експерт на ФАО Джоузеф Доменеч в Рим.

Засега всичко сочи, че вирусът се предава само от човек на човек и няма никакви данни, че новият щам на грипен вирус А се предава директно от свине или по хранителната верига, макар че се предвиждат допълнителни анализи, подчерта той.

Въпреки това долната камара на египетския парламент призова незабавно да бъдат изклани всички 250 000 прасета в страната като превантивна мярка, съобщи агенция МЕНА.

В Сирия бе затегнат контролът на границите, като министерството на селското стопанство забрани на всички лица, влизащи в страната, да внасят прясно месо, продукти от животински произход или живи птици или животни.

В Мексико сити всички кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене ще бъдат затворени за клиенти на място и ще могат да продават само храна за вкъщи, поръчана по телефона, заяви министърът на вътрешните работи на столичното правителство Хорхе Анхел Авила.

Малко преди това кметът Марсело Ебрард нареди да бъдат затворени фитнес залите, спортните клубове, плувните басейни и билярдните, след като вече бяха затворени музеите, театрите, кината и зоологическите градини.

Учебните занятия са спрени за неопределено време за цялата страна, предаде Ройтерс.

Дори депутатите в мексиканския парламент заседаваха вчера при закрити врати и повечето носеха хирургически маски.

По силата на вътрешен правилник в залата трябваше да присъства само ръководството на парламента, а депутатите да следят заседанието отвън, по телевизията и да влизат само за да гласуват.

Въпреки това депутатите не се съобразили с правилника или пък парламентарните координатори го променили в последния момент и се съгласили всички да присъстват, заявил източник от пресслужбата на парламента.

В резултат на това в заседанието, предавано пряко по телевизионния канал на парламента, участвали 392 депутати. Повечето носели предпазни маски на лицето, а една депутатка дори не я свалила когато произнасяла речта си.

След заседанието бил предвиден медицински преглед на депутатите и дезинфекция на залата.

Белият дом поиска от Конгреса да отпусне 1,5 млрд. долара за борбата с разпространението на свинския грип, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Барак Обама изпрати писмо до законотворците с искане за допълнително финансиране, за да се попълнят запасите от лекарства и да се осигури наблюдение на бъдещите случаи на заразяване с вируса.

Писмото на Обама беше прочетено пред репортери от говорителя на Белия дом Робърт Гибс, който подчерта, че свинският грип изисква "разумно планиране", а не паника.

В същото време американски експерти заявиха, че обмислят да се откажат от термина "свински грип", който подвежда хората, че могат да се заразят с вируса от свинското месо, предаде Асошиейтед прес.

Обсъждаме дали има по-добър начин да назовем вируса, така че хората да не предприемат неподходящи действия, заяви д-р Ричард Бесър, директор на Центъра за контрол и превенция на болестите.

Учените от центъра откриха невиждан досега грипен щам, смес от свински, човешки и птичи вирус, част от семейството на H1N1, който беше наречен накратко "свински грип".

Властите в САЩ незабавно увериха населението, че е невъзможно да се зарази от храната. Но Китай, Русия, Украйна и други страни вече забраниха вноса на свинско от Мексико и някои щати на САЩ.

Израелски представители предложиха в понеделник вирусът да се нарича "мексикански грип", тъй като наименованието "свински" е обидно за мюсюлманите и евреите, които смятат тези животни за нечисти и забраняват консумирането на свински продукти.

Наименованията на грипните щамове и преди са предизвиквали объркване, например известната епидемия от 1918 г. беше наречена "испански грип", въпреки че учените днес са убедени, че заразата не е тръгнала от Испания.

Д-р Бесър заяви, че правителството още не е решило какво да бъде новото наименование.

От американското министерство на земеделието подчертават, че в САЩ няма сведения за болни свине.

СЗО обаче отхвърли множеството призиви на производителите на свинско и защитниците на животните да бъде сменено наименованието на свинския грип и да му се даде географско наименование, предаде ИТАР-ТАСС.

Наименованието "свински грип" показва произхода на вируса - той се отнася към типа, който традиционна засяга свинете, подчерта Кейджи Фукуда.

Названието съществува от самото начало на болестта и ние не смятаме да въвеждаме нови термини затова заболяване, добави той.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 56 минути

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 2 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 3 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 4 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 4 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 4 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 4 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 5 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 5 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 6 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 6 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя