0

П резидентът Георги Първанов предложи заради кризиснато ситуация със спрените доставки на газ, да се пусне отново трети блок на АЕЦ "Козлодуй".

Президентът се позова на договора ни с ЕС, според който трети и четвърти блок може да бъдат пуснати в тежки условия на криза. Каквато по-тежка криза от създалата се, запита Първанов.

Той отбеляза, че пускането на спрения 440-мегаватов ядрен реактор може да стане за около месец, а според президента до тогава ситуацията може да се нормализира.

Очертава се България да бъде една от най-засегнатите държави в конфликта между Русия и Украйна, отбеляза Първанов.

"За съжаление други от потърпевшите страни имат находища или запаси и тук се потвърждава нуждата от политиката, която с опитвам да провеждам.

Надявам се най-големите ми опоненти да разберат смисъла на посещенията ми в Египет и Азербайджан", каза Първанов и призова Украйна и Русия да ускорят преговорите и да постигнат съгласие, което да реши не само проблема между тях, но и да възобнови нормалното подаване на газ към района и България.

Необходимо е да мобилизираме всички вътрешни резерви и там където е възможно да се премине на мазут, допълни още държавният глава.

Водещ приоритет на правителството

е да се осигури нормалното функциониране на гражданските обекти, отоплението на болници, детски градини и училища, каза премиерът Сергей Станишев на пресконференция след извънредно съвещание с цепремиера и външен министър Ивайло Калфин и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Вторият приоритет са индустриите чието спиране би причинило аварии.

Никога не е отправяно предупреждение за спиране на доставките, това просто се случи като факт тази нощ, заяви премиерът.

Той каза, че за намаляването на доставките на газ, както и за спирането му тази нощ са информирани в Европейската комисия.

Поддържа се и връзка със страните от региона, които също не получават газ, за формиране на обща позиция.

Не е редно България да става заложник в такъв газов конфликт. Винаги сме плащали сметките и сме спазвали договорите и очакваме това да става и към нашата страна, заяви Станишев.

По принцип страната ни получава 6,200 млн. куб. метра газ на ден, вчера сме получили 4,300 млн. куб. м, а за днес - нула.

Родното потребление е в размер на 12 млн. куб. м на ден. В резерва в Чирен има 570 млн. куб. м, което може да осигурява по 4 млн. куб. м на денонощие, заяви Станишев.

Водени са разговори с основният производител на мазут - "Нефтохим", за допълнителна продажба на мазут на топлофикациите.

Възложено било на министър Петър Димитров да подготви механизми и за внос на мазут.

С изказването си за рестартиране на III блок на АЕЦ "Козлодуй" Първанов изземва пасивите на кабинета, заявява неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в специално изявление.

Според Борисов с това изказване

президентът се опитва да спаси тройната коалиция,

"защото в България има не само криза с доставките на газ от Русия, а има проблем с политиката в сектора енергетика".

Борисов изтъква, че "България е последната страна, която е дала информация в Еврокомисията, че има проблем с доставките на природен газ".

"Това, което трябваше да направи президентът, е не да иска трудно осъществимото рестартиране на III блок на АЕЦ "Козлодуй", а да припомни на управляващата коалиция и на правителството на Сергей Станишев, че България е член на ЕС и още при първите сигнали за кризата между Русия и Украйна трябваше да води преговори с партньорите си от iъюза за общи действия за предотвратяване на последствията от намалените, а вече и напълно спрени газови доставки", посочва Борисов.

Според него "трябва да засипваме Брюксел с информация за последствията, които страната ни търпи от руско?украинския газов спор и от абсолютната ни зависимост от руския газ. Ние сме единствената страна, която няма алтернативни източници на гориво и зависим изцяло от руския газ", казва още неформалният лидер на ГЕРБ.

"Сервилната и угодническа политика на правителството и президента

спрямо Русия доведе до спирането на доставките на газ за страната ни", заявиха д декларация от опозиционната партия Българска нова демокрация (БНД).

В разпространената позиция на партията се казва: "Решения на руското правителство, на "Газпром" и на Украйна "спряха на кранчето" на природен газ за България. Държавата ни, за разлика от други европейски страни, е 100% зависима от руския газ и няма други маршрути за доставка, освен през Украйна.

По време на посещението на Владимир Путин, настоящ руски премиер, в България управляващите приеха всички условия от страна на Русия и предоговориха иначе изгодните за България договори за доставка на природен газ. Сега Русия ни се отплаща за това - наградата е спиране на подаването на суровината за страната ни.

Възниква въпросът защо е взето решение да се прекратят доставките точно по газопровода, който захранва Балканите - България, Гърция, Турция и Македония. През територията на Украйна преминават още три газопровода, насочени към Западна Европа. Това "тропане по масата" ли е или не?

Оказва се, че българските управляващи може би защитават нечии чужди интереси, а не българските. Това се потвърди и по време на вчерашното заседание в Европейската комисия, посветено на намалените доставки на природен газ от Русия към Европа.

България бе единствената държава в ЕС, която не е информирала официално Европейската комисия за загубите и затрудненията в резултат на търговския спор между Русия и Украйна. Защо?

Освен без топло, България е застрашена да остане и без хляб, тъй като основните хлебопроизводители у нас работят на газ", се посочва още в декларацията на БНД.

Президентът Първанов спешно да свика Консултативния съвет за национална сигурност,

на който премиерът Станишев да докладва за горещата тема призоваха днес от ДСБ.

От опозиционната партия искат премиерът да докладва пред съвета дали правителството изпълнява изискванията на закона за задължителните 70-дневни запаси от нефтопродукти, каква е готовността на топлофикациите и другите големи потребители на газ да преминат към котелно гориво за отопление и какви са наличностите на хранилището в Чирен и каква част от капацитета му е налична.

ДСБ предлагат още председателят на НС незабавно да свика парламентарната комисия по енергетика и да изпрати парламентарна делегация в Украйна и Русия, която да изясни мащабите, и перспективите за преодоляване на кризата с доставките на газ в страната.

Българското правителство да направи незабавни постъпки пред руската страна за изплащане на недоставените количества природен газ, искат още от ДСБ.

България е единствената страна в ЕС , която е 100% зависима от доставките на руски газ и доставки на ядрено гориво, но въпреки това, правителството ни не е информирало ЕК за проблемите за доставките на газ за България, заявиха от ДСБ.

СДС също поиска премиерът Сергей Станишев да докладва в Народното събрание за взетите мерки във връзка с газовата криза в България.

"Имаме законовото право да поискаме българското общество и медиите да видят какво пише в договора с "Газпром". Искаме българските граждани да видят как в този договор БСП и Румен Овчаров ощетиха националните ни интереси с близо 2 млрд. лв.

Казахме вече, че 550 хил. български домакинства, които използват парно отопление са загубили средно 1000 лв. за периода.

След като цялото ни общество вече разбра, че договорът с "Газпром" е неизгоден за България по отношение на цената, сега искаме да разберем дали той е също толкова неизгоден и по отношение на гарантирането на доставките", са казва още в становището на СДС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна напуснаха “Един за друг”

Светослав и Сияна напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 9 минути

Лидерите в генералното класиране отпаднаха на крачка от финала

Дигитален детокс с култовата Nokia 3210

Дигитален детокс с култовата Nokia 3210

Технологии Преди 21 минути

Завръщането на „глупавите“ отразява носталгията, която част от хората изпитват към времената отпреди ерата на смартфоните

<p>След &quot;много труден мач&quot;: Гришо с голям успех на турнира в Рим</p>

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира в Рим

Любопитно Преди 8 часа

Първата ракета на България победи квалификанта Теренс Атман

Кунчев за коклюша: Родените от имунизирани майки деца, са защитени

Кунчев за коклюша: Родените от имунизирани майки деца, са защитени

България Преди 9 часа

Коклюшът няма взривоподобен характер, какъвто има грипът, отбеляза той

<p>Муктада Садр се готви за завръщане на политическата сцена в Ирак</p>

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр се готви за политическо завръщане

Свят Преди 10 часа

Това става две години след провален опит за формиране на правителство без шиитските му противници

Блинкен: Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах

Блинкен: Израел няма „надежден план“ за опазването на цивилните в Рафах

Свят Преди 10 часа

Държавният секретар на САЩ защити решението за спиране на доставката на 3500 бомби за Израел

В Гърция: Разследват български гражданин за телефонна измама

В Гърция: Разследват български гражданин за телефонна измама

Свят Преди 10 часа

На 9 май неизвестен се е обадил по телефона на 78-годишната жителка на селище край Кавала

Разкриха защо на жените винаги им е по-студено

Разкриха защо на жените винаги им е по-студено

Любопитно Преди 10 часа

Прочване разкри защо на жените им е по-студено, отколкото на мъжете

<p>Почина откривателят на Робърт де Ниро и Мартин Скорсезе</p>

Почина режисьорът Роджър Корман

Свят Преди 11 часа

На него се прeписва откриването на някои от най-големите имена в киното

Скандал беляза клетвата на новоизбрания президент на РС Македония

Скандал беляза клетвата на новоизбрания президент на РС Македония

Свят Преди 11 часа

Гордана Силяновска не каза пълното име на държавата

Заловиха шофьор на линейка, превозвал палестинци в Израел

Заловиха шофьор на линейка, превозвал палестинци в Израел

Свят Преди 11 часа

Превозното средство е спряно на контролно-пропускателен пункт северно от Йерусалим

"Какъв успех, каква чест": Нетаняху поздрави израелската участничка в "Евровизия"

"Какъв успех, каква чест": Нетаняху поздрави израелската участничка в "Евровизия"

Свят Преди 12 часа

20-годишната Еден Голан беше посрещната с известна враждебност в шведския град Малмьо, където се проведе финалът на конкурса

Дете простреля друго по време на парти във Великотърновско

Дете простреля друго по време на парти във Великотърновско

България Преди 12 часа

На тържеството присъствали бизнесмени, хора от общината и депутати

Пожар избухна в автосервиз в Ямбол

Пожар избухна в автосервиз в Ямбол

България Преди 13 часа

Сигналът е подаден около 15:40 часа

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Свят Преди 14 часа

Епицентърът е бил на 34 км югозападно от град Сиудад Идалго