Още по темата

Ако искате да сте здрави, да се движите свободно и без болки, има някои храни, които да консумирате и с това да укрепнете костите си и да облекчите симптомите на артрит.

Добавете тези храни в балансирания си хранителен режим и ще се радвате на пълноценен живот:

Риба
Някои риби, като сьомга, риба тон, скумрия и херинга, са богати на така полезните омега-3 мастни киселини, които спомагат за предотвратяването на ревматоиден артрит.

Източник: Thinkstock/Guliver

Чудесен помощник срещу: ревматоиден артрит

Череши
Изследвания показват, че консумацията на череши спомага за намаляване на шанса от симптоми на подагра. Този вкусен плод е пълен с антицианини, които имат противовъзпалителен ефект. Антоцианините можете да откриете още в ягодите, малините, боровинките и къпините.
Чудесен помощник срещу: подагра
Вижте още полезни свойства на черешите във видеото:

Млечни продукти
Нискомаслените млечни продукти – прясно и кисело мляко, както и сиренето, са богати на калций и витамин D, които спомагат за заздравяване на костите. А ако не обичате млечни продукти, то набавете си тези полезни вещества от зеленолистните зеленчуци.
Чудесен помощник срещу: остеопороза, остеоартрит

Броколи
Този прекрасен зелен зеленчук е богат на витамини К и С. Освен това съдържа съединение, наречено сулфорафан, което според учените може да помогне за предотвратяването или забавянето на развитието на остеоартрит.

Източник: Thinkstock/Guliver

Броколите също така са богати на калций,който е известен със своите ползи за костите.
Чудесен помощник срещу: остеоартрит

Зелен чай
Зеленият чай е богат на антиоксиданти. Смята се, че редовният му прием спомага за намаляване на възпаленията и бавното разрушаване на хрущялите. Проучвания показват, че някои вещества в зеления чай блокират производството на молекули, които причиняват увреждане на ставите.
Чудесен помощник срещу: остеоартрит, ревматоиден артрит

Цитруси
Цитрусовите плодове – като портокали, грейпфрут и лимони, са бохати на витамин С, а проучвания показват, че приемът на този витамин е превантивна мярка срещу артрит и остеоартрит.

Източник: Getty Images/Guliver

Чудесен помощник срещу: ревматоиден артрит, остеоартрит

Боб
В боба има изключително много фибри, както и протеини, които са важни за здравето ни. Някои зърна са богати на фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий, които спомагат за здрави стави.
Чудесен помощник срещу: ревматоиден артрит

Чесън
Проучванията показват, че хората, които редовно ядат чесън, лук и праз показват по-малко признаци на ранен остеоартрит.

Източник: ThinkStock/Guliver

Изследователите смятат, че веществата, които се съдържат в тези три храни, ограничават рушенето на хрущялни ензими в човешките клетки.
Чудесен помощник срещу: остеоартрит

Ядки
Ядките са богати на протеини, калции, магнезии, цинк, витамин Е и съдържат много фибри. Похапвайте орехи, кедрови ядки, фъстъци и бадеми.
Чудесен помощник срещу: остеоартрит, ревматоиден артрит