Още по темата

Белгийската прокуратура повдигна обвинения в тероризъм срещу трима мъже, които бяха сред арестуваните по време на акцията на органите на реда в събота, която се проведе заради повишеното ниво на сигурност по време на Евро 2016, предаде агенция Ройтерс.

Три месеца, след като ислямистки атентатори убиха 32 души в Брюксел, полицията претърси десетки къщи в страната и е арестувала 12 души преди двубоя на Белгия с Ирландия от шампионата на Стария континент, който се провежда във Франция.

Девет от задържаните са били освободени след разпит, но

трима белгийски граждани, идентифицирани като 27-годишният Самир С., 40-годишният Мустафа Б. и 29-годишният Джауад Б., са обвинени „в опит за извършване на терористично убийство и за участие в терористична група“.

Някои местни медии твърдят, че заподозрените са планирали атаки срещу феновете, които се събирали да гледат мачовете от Евро 2016 в Брюксел и е много възможно атентат да е готвен специално за мача Белгия – Ирландия, който се игра в събота вечерта.

Органите на реда затвориха няколко от ключовите места в белгийската столица, където се събират фуболни запалянковци, за да гледат мачовете от европейскоо първенство. Кадри от Брюксел показаха няколко от тези места, включително едно до Централната гара, изпълнени с въоръжени полицаи, които стояха на пост на всяка уличка.

Вижте повече във видеото горе.

Няколко издирвани и вероятно опасни предполагаеми терористи не са били открити при операцията в събота. Не са намерени оръжия и взривни вещества.

Трима белгийски министри и министър-председателят Шарл Мишел и техните семейства бяха поставени под засилена охрана,

съобщиха в петък белгийското национално радио и телевизия.

Андре Жакоб, песиониран анализатор към към белгийското контраразузнаване, определи надвисналата терористична заплаха над Белгия като „истинска“. Той определи решението за засилената охрана на политиците, като невиждана досега мярка в съвременната белгийска история.

Междувременно правителството реши да утежни наказанията, налагани за разпространяването на поверителна информация. По-рано тази седмица в местните медии изтече доклад на разузнавателните служби, в който пише, че от Сирия за Белгия и Франция са били изпратени още терористи за извършването на нови атентати.