Още по темата

БСП започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се е срещнала днес с чешкия посланик Душан Щраух в централата на БСП.

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим държавата в сделката за ЧЕЗ

Румен Радев за казуса ЧЕЗ: Тревожното е, че службите не сработиха

"Връчих на чешкия посланик позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 г. и не е променяна. Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор", е заявила Нинова в изявление след срещата. Посланикът е поел ангажимент да предаде писмото на чешкото правителство.

Според нинова има няколко начина за действие оттук нататък. "ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи. Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно", смята лидерът на БСП.

"От няколко дни, с авторитетни юристи по европейско право и по търговско право в България, обсъждаме и подготвяме за внасяне колективен иск в съда, български или чешки, както решат специалистите, и искаме да се спре сделката", е заявила лидерът на БСП.

Тя е отбелязала, че българските институции са "проспали" сделката. "Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани - клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката", е пояснила Нинова.

ДПС за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да атакува сделката за ЧЕЗ

"Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. През последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът ни беше изобличен и от чешкия министър-председател. Това е абсолютно непростимо за европейска държава. Също от чешка страна, беше изобличена и лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие нямала отношение към сделката. Щом държавната банка има, значи и държавата, и правителството на Борисов има", е заявила Нинова.

Според нея премиерът действа панически в две посоки, за да се спаси. "Първо, традиционно хвърля вината на друг и каза, че някакви "гадове" искат да го свалят от власт", е посочила Нинова. "Кого наричате "гадове", г-н Борисов? Защото през 2013 г. ви свали от власт българският народ с протести. По думите й най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ.

"Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там - да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога", е коментирала лидерът на БСП.

Задаваме и въпроси към чешкото правителство с очакване за отговори спазено ли е чешкото законодателство, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офошорни компании са се ангажирали по сделката. ЧЕЗ изпълнило ли е условията да предупреди българското правителство за сделката, заявила още Нинова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram