Още по темата

Френската полиция ще депортира всичките 50 руски запалянковци, които днес бяха задържани в автобус. Феновете пътуваха към Лил, където на 15 юни „Сборная” ще играе със Словакия. Автобусът бе спрян от спецчасти.

Вижте руските хулигани в действие

Александър Шпригин, лидер на организираните руски фенове, съобщи, че полицията ги е уведомила, че ще бъдат депортирани, без да им даде никакво обяснение какви са причините.

Нито един от задържаните в автобуса запалянковци не е участвал в безредиците в Марсилия преди и по-време на мача между Русия и Англия в събота, твърди Шпригин.

В критично състояние е британският запалянко, който беше пребит с метални пръти от руснаци. Общо при сблъсъците бяха ранени 35 човека, а шестима англичани бяха арестувани. Двама от тях бяха осъдени по бърза процедура.

Нямаше задържани руснаци, въпреки че според свидетели именно феновете от Русия са предизвикали сблъсъците.

Руски експерти посочват, че във Франция е влязла организирана група от около 300 хулигани. Най-зловещите фракции на крайни фенове на футболните отбори в Русия са се обединили и са изпратили хора на Евро 2016, за да създават безредици. Те са добре организирани и не се страхуват да се изправят както срещу привържениците на отбори от други държави, така и срещу френската полиция.

10 в ареста, 35 ранени и футболни безредици в Марсилия

Британец в критично състояние след сбиване в Марсилия

Сбиване между руснаци и англичани в Марсилия

На предишното европейско първенство по футбол през 2012 г. в Полша и Украйна руските ултраси са действали като отделни агитки. Сега обаче имат обща организация и са набрали опит. Много от тях са с военна подготовка и участват в крайно десни организации.

По-рано УЕФА заплаши Русия с изхвърляне от турнира при следващ инцидент заради сблъсъците между феновете на двата национални отбора на стадиона в Марсилия. Освен това, руснаците са глобени и със 150 хиляди евро за безредиците. Дисквалификация на отбора ще последва при подобни инциденти, на който и да е мач на „Сборная” във Франция. Решението обаче се отнася само за ставащото вътре в стадионите.

Всичко за случващото се на терена на Евро 2016 четете в Gong.bg.