Още по темата

Над 2000 мигранти, идващи от България, са спрели сръбските военнополицейски гранични патрули само за три седмици, предаде агенция Асошиейтед прес.

За същия период от време са арестувани 24-ма трафиканти на хора, Информацията съобщи говорителят на министерството на отбраната в Белград Йован Кривокапич.

Задържани са общо 2272 мигранти, идващи най-вече от Сирия, Афганистан и Пакистан.

Кривокапич пояснява пред АП, че 454 мигранти са открити и арестувани във вътрешността на Сърбия. Всички те са настанени в приемни центрове.

Повечето от мигрантите искат да продължат на север и да пресекат границата с Унгария, преди да се отправят към по-богатите европейски страни. “Те се опитват да преминат през планински проходи, през гъсти гори, покрай речните корита с помощта на контрабандистите“, поясни Кривокапич.

Той каза, че контрабандистите все по-често използват непълнолетни лица, за да помогнат на мигрантите да преминат границата – опит да избегнат по-суровите присъди, които грозят зрял извършител на това престъпление.

„Повдигнати са обвинения срещу повечето от контрабандистите и те се намират в ареста. Става въпрос най-вече за сръбски граждани“,

обясни още Кривокапич.

Агенцията припомня, че Сърбия е въвела съвместните военнополицейски патрули по границата с България, откъдето мигрантите нелегално влизали с помощта на трафиканти. Мнозинството от тях иска да се добере до Унгария и оттам да продължи пътя си до по-богатите западни държави.