Още по темата

Изглежда, че традицията всяка година да се появяват слухове, че Facebook ще стане платена услуга, ще се спази и тази година. В интернет започнаха да се появяват спекулации, че от ноември т.г. Facebook ще започне да събира по 3 долара годишно от всеки потребител.

Някои от тези публикации дори се показват на челни места в резултатите на търсачката за новини на Google. В тях има и "цитати" от Марк Зукърбърг, който на пресконференция бил обявил, че Facebook не може да се издържа и ще фалира, ако не започне да събира такси от потребителите си, защото няма други доходи.

Facebook променя мисията си, защото старата не работи

В една от публикациите се твърди още, че Facebook няма да събира таксата от потребители, които не могат да си я позволят. За да знае кои са те, се призовава към публикуването на конкретен статус и хаштаг.

Facebook пуска услуга за онлайн запознанства

Всъщност, нищо от това не отговаря на истината и е типичен пример за т.нар. фалшиви новини. Някои от публикациите публикувани в категорията "забава", макар сайтът никъде да не е описал ясно, че е сатиричен. Други пък посочват за източници стари статии или дори несъществуващи материали в трети сайтове. Има и случаи на използване на стари публикации, на които просто е сменена датата, но коментарите под тях запазват оригиналните си дати.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

Въпреки това темата бързо се разраства, тъй като повечето потребители ще видят само заглавията. Истината е съвсем различна. Facebook няма намерение да иска пари от потребителите си. Компанията вече има доста добър доход от онлайн реклама, като общите ѝ приходи за миналата година възлизат на 27.6 млрд. долара. От тях 10.1 млрд. долара са печалба.

Facebook пуска 4 нови функции за гледане на онлайн видео

Освен това Зукърбърг не веднъж е заявявал, че Facebook няма да стане платена, а в наскоро обявената нова мисия на компанията той посочва, че иска продуктите и услугите ѝ да са достъпни за максимален брой хора. Това на практика изключва слагането на каквато и да е такса. Все пак изглежда, че много сайтове ще продължат да публикуват слухове за обратното, защото те ще продължават да привличат интереса на потребителите, които нямат изграден навик да проверяват и сравняват новините.