Още по темата

Кампанията, събираща дарения за реставриране на скафандъра, носен от Нийл Армстронг на Луната, се оказа много успешна и надмина целта си с около 220 хил. долара, предаде Асошиейтед прес. 

Кампанията на сайта Kickstarter, започната от музея „Смитсониън“, е събрала близо 720 хил. долара за 30 дни. Средства са дарили почти 9500 души. 

Музеят искаше да събере 500 хил. долара за реставриране на скафандъра, за специална витрина, в която да бъде изложен, както и за триизмерното сканиране на космическия костюм. 

Състоянието му се влошава и той не е бил показван от 2006 г., посочва агенцията. 

С допълнителните средства музеят ще реставрира също скафандъра на Алън Шепърд, който е осъществил първия американски пилотиран полет в Космоса през 1961 г. 

Всички допълнителни средства ще бъдат използвани за финансиране на нова галерия „Дестинация Луна“. Предвидено е тя да отвори врати през 2020 г.

Нийл Армстронг
Нийл Армстронг Източник: Getty Images/Guliver

Kickstarter е платформа за колективно финансиране (краудфъндинг)

на проекти, които предстои да бъдат реализирани, ако съберат нужния им капитал. Те могат да са най-различни – от нови технологични продукти до социални каузи, като изплащане на гръцкия дълг, например.

Най-успешният проект, финансиран чрез платформата, е този на „Пебъл“. Проектът за умен часовник, който да се конкурира с устройството на „Епъл“, събра 20 млн. долара. 

Преди две години пък само за 10 часа бяха събрани 2 млн. долара,

с които да се финансира снимането на пълнометражен филм по известната в САЩ детективска поредица „Вероника Марс“, припомня АФП. Общо бяха събрани 5,7 млн. долара.