Още по темата

Международен екип от астрономи оповести, че открил звездна система, подобна на Слънчевата, съобщи ЮПИ. Това вдъхва надежди на учените, които търсят подобни на Земята скалисти екзопланети в обитаемата зона.

Като ползвали данни, събрани от 3,6-метров телескоп на Европейската южна обсерватория, астрономите открили местонахождението на подобна на Юпитер газова планета, която кръжи около звезда, сходна със Слънцето.

Далечният газов гигант не само е сходен с Юпитер по масата, размерите и състава си, но и орбитира около своята звезда на разстояние, което е почти същото като това между Юпитер и Слънцето.

Звездата, около която орбитира "двойникът" на Юпитер, е кръстена HIP 11915. Масата, възрастта и съставът ѝ са сходни с тези на Слънцето.

Откриването на звездната система ще позволи да се идентифицират нови планети. Обичайният състав на HIP 11915 кара учените да смятат, че в звездната система вероятно са еволюирали подобни на Земята скалисти планети.

Звездни системи бяха открити от мисии като "Кеплер", които търсят екзопланети. Най-лесни за откриване са звездните системи, в които издути планети кръжат в тясна орбита около звезди. Тези планети блокират излъчваната от звездата светлина. Във въпросните звездни системи обаче е по-малко вероятно да бъдат открити подобни на Земята планети, каквито търсят учените.

"Търсенето на планета, подобна на Земята, и на звездна система, сходна със Слънчевата, е сред най-вълнуващите в астрономията", заяви изследователят Жорже Мелендеш от университета на Сао Пауло.

"След две десетилетия, преминали в търсене на екзопланети, най-после наблюдаваме газови гиганти, сходни с тези в Слънчевата система, благодарение на инструменти като телескопа HARPS", отбеляза ръководителката на изследването Меган Бедел от Чикагския университет.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в "Астрономи енд астрофизикс".