Още по темата

Световноизвестният британски физик Стивън Хокинг откри нова награда, която носи неговото име.

Тя бе представена в Лондонското кралско дружество и ще се присъжда всяка година на дейци в областта на науката, изкуството и киното, които спомагат за разпространението на научни знания към масовата публика по достъпен и атрактивен начин.

Медалът "Стивън Хокинг" за научна комуникация ще се връчва ежегодно в рамките на международния фестивал на науката и изкуството STARMUS на Канарските острови. Проектът събира заедно музиката и изкуството с най-влиятелните умове в астрономията.

На лицевата страна на отличието е изобразен

нарисуван от известния руски космонавт Алексей Леонов портрет на проф. Хокинг.

"Преди три години на фестивала STARMUS се вгледах в Стивън Хокинг - човек със сложна съдба, голямо мъжество и остър ум. Хрумна ми идеята да нарисувам с молив портрет на видния учен", заявява Леонов, цитиран от ТАСС.

Самият Леонов е първият човек, който през 1965 г. излезе в открития космос.

"Когато написах "Кратка история на времето" ми казаха, че никой няма да иска да прочете книга с твърди корици за физика. За мой късмет, това не се оказа вярно.

Хората искаха да знаят, да разберат.

Тези, които комуникират науката, я поставят в самия център на ежедневието ни. Да доближиш науката до хората, приближава хората до науката", заяви проф. Стивън Хокинг.

Сред знаменитостите, които присъстваха на церемонията, бяха също нобеловият лауреят Ричард Докинс и британският астрофизик и китарист на "Куин" Брайън Мей, както и др.

Искаме преди всичко младежта да започне да проявява интерес към науката, обясни проф. Гарик Исраелян от Института по астрофизика на Канарските острови.

Следващият фестивал STARMUS ще се състои в Тенерифе от 27 юни до 2 юли 2016 г.