1

Н АСА обяви, че новият космически телескоп "Джеймс Уеб" ще бъде изведен в орбита през пролетта на 2019 г. Това ще се случи в периода март - юни, което означава, че изстрелването на телескопа ще се забави с до 8 месеца.

Астрономи откриха галактики като космически "фойерверки"

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Първоначалните планове бяха "Джеймс Уеб" да бъде изведен в орбита през октомври 2018 г. "Интеграцията на различните елементи на космическия отнема повече време от очакваното", коментира НАСА в официалното си съобщение. Агенцията уверява, че няма притеснения или проблеми с хардуера или работата на телескопа, а просто сглобяването на космическия апарат, който той ще използва, върви по-бавно.

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Самите тестове на телескопа и неговите инструменти продължават в Хюстън и всичко е наред. Забавянето идва от интеграцията и тестовете на космическия апарат и слънчевия щит, които се намират в Калифорния. Затова учените искат допълнително време, за да могат да проведат всички пълни тестове на изцяло сглобения телескоп заедно с неговия апарат, за да се уверят, че всичко работи както трябва. Промяната в графика няма да повлияе нито на бюджета, нито на предвидения календар за наблюдения.

Най-мощният космически телескоп е готов за първи тест

Телескоп ще погледне 13.7 млрд. години назад в миналото

Апаратът и слънчевият щит на "Джеймс Уеб", са по-големи и сложни от повечето други космически апарати. Нужни са над 100 устройства, които да разгръщат мембраната на щита. Нужно е и повече време за тестове на устройствата, коментира програмният директор на проекта Ерик Смит. "Като се има предвид направената инвестиция от НАСА и доброто представяне на тестовете до момента, искаме да продължим систематично с останалите тестове и да сме готови за пролетта на 2019 г.", допълва Смит.

Телескопът "Хъбъл" засне "бягаща" черна дупка

Проектът е на обща стойност 8.7 млрд. Той ще е по-голям и мощен от "Хъбъл", като ще разчита основно на инфрачервен телескоп с диаметър 6.5 метра. Благодарение на това той ще може да изучава голям набор от космически явления и обекти, включително първите звезди и галактики, атмосферите на екзопланети близо до Слънчевата система и обекти в самата Слънчева система. "Джеймс Уеб" се разработва заедно с Европейската и Канадската космически агенции.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@