Още по темата

Космическият апарат "Касини" в събота, на 25 юли, отново ще прелети край Титан – спътник на планетата Сатурн, който има въглеводородна атмосфера и е един от основните кандидати за наличието на извънземен живот. Сондата ще се опита да направи висококачествени снимки на метановите облаци в атмосферата, съобщи РИА "Новости", като се позова на информация, качена на сайта на проекта.

Учените отбелязват, че наблюденията на Титан ще започнат по-рано, като с доближаването до луната ще стават по-подробни. В събота, когато апаратът се намира на разстояние от 730 000 км. от повърхността на Титан, той ще се опита да открие в атмосферата му следи от облаци и ще проследи промените на повърхността на луната на Сатурн.

В началото на следващата седмица "Касини" ще се насочи към нова цел – ще изследва гигантския газово-прашен пръстен на Сатурн, който бе открит през 2009 година. Данните, събрани от сондата, ще помогнат на учените да установят границите му и да разберат как е възникнал.

Мисията "Касини-Хюйгенс" е съвместен проект за изучаване на Сатурн на НАСА, Европейската и Италианската космическа агенция. Отнася се към т.нар. флагмански мисии - най-амбициозните и скъпи проекти на американската космическа програма. Космическият апарат "Касини" със спускаемия "Хюйгенс" бяха изстреляни през 1997 г. и достигнаха орбитата на Сатурн на 1 юли 2004 г.

Титан е най-големият спътник на Сатурн и втори по големина в Слънчевата система след Юпитеровия Ганимед. Планетата Меркурий е по-малка от Титан. Заедно със Земята, Венера и Марс е едно от четирите каменисти сферични тела в Слънчевата система. Сатурновата луна има плътна атмосфера.

Учените предполагат, че на спътника има океани, морета, реки и дъждове от въглеводород.