Още по темата

След като вчера съобщиха, че има вода на Марс, сега учените планират да продължат да изследват планетата отблизо. За целта обаче трябва да се преодолее силната радиация. На помощ на американските учени идва българският уред за измерване на радиация – „Люлин”, разказва Живко Константинов за Нова ТВ.

Десетки мисии, стотици вперени очи и милиони долари, за да се разбере има ли вода на Марс. Най-накрая загадката е разгадана.

Доказателството е на марсианския кратер Хейл. По склоновете му се виждат тъмни дири, дълги около 100 метра. Това са следи от течаща вода.

Смята се, че в нея има толкова соли, че не замръзва. Учените все още не знаят от къде идва водата, но са убедени в едно - сензационното откритие ще улесни изпращането на първия човек на Червената планета.

За да бъдат изпратени на Марс специалисти, които да изследват възможността за живот на планетата, учените ще трябва да преодолеят сериозни предизвикателства като огромната радиация.

На помощ идва българският уред, наречен "Люлин".

Родният прибор за измерване на заредени частици ще прави оценка на риска на радиационните дози, действащи върху космонавтите и системите на космическия кораб.

"Люлин" тежи около 700 грама и ще сигнализира за опасните лъчения.