Ние българите сме велики. И това не е просо байганьовско самохвалство, не е гол патриотизъм без покритие, а самата истина.

България е страна с малка територия и сравнително малко население, но за сметка на това е създала доста хора, променили целия свят. Ето някои от тях:

Асен Йорданов

Основател на авиоинжинерството в България, има съществени приноси и за американската авиация. Изобретател на въздушната възглавница и на телефонния секретар. Главен конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет.

Джон Атанасов

Американски физик, математик и електроинженер от български произход. Създател на първия електронен дигитален компютър.

Иван Ночев

Изобретател на реактивните двигатели на лунния модул "Eagle", с който Армстронг и Олдрин кацат на Луната през юли 1969 г.

Петър Петров

Считан за един от най-продуктивните изобретатели на XX в. Изобретател на дигиталния часовник. Негово дело са и първата компютърна система за измерване на замърсявания, различни устройства за метеорологични и комуникационни сателити. Негово изобретение е и първият в света безжичен сърдечен монитор и др.

Карл Джераси

Български евреин, откривател на противозачатъчните.

Румен Антонов

Изобретява уникална автоматична скоростна кутия, която е много по-малка, по-лека и по-икономична от традиционната. Хонда, Рено, Пежо, Роувър и Сузуки я използват, както и Тойота, но Тойота го прави незаконно. Създател е и на нов вид двигател в вътрешно горене и метод за лечение на атеросклероза.

Юри Марков

Изобретател на "антиоръжие", уред, с който се откриват всякакви видове взривни вещества и огнестрелни оръжия. Уредът е с размер на джобно ножче и има нужда от презареждане по веднъж на три години.

Георги Боршуков

Източник: Getty Images/Guliver

Един от най-големите иноватори в света на визуалните ефекти на нашето време. Двукратен носител на Оскар за труда си. Работи върху филми като "Матрицата", "Мисията невъзможна" и др. След успехите си в киното работи за EA Games върху заглавя като Need for Speed.

Вижте изобретенията им във видеото от Vbox7.com и понеже българите, променили света не се изчерпват с този скромен списък, очаквайте продължение на поредицата.