Още по темата

През 2009 г. Индия загуби контакт с първия си космически апарат, който обикаля около Луната - Chandrayaan-1. От тогава съдбата му се смяташе за неизвестна. Екип от учени на НАСА обаче е разработил нова технология, чрез която е успял да открие загубения апарат, съобщи космическата агенция.

Chandrayaan-1 е много малък куб с около 1.5 метра дължина на всяка страна. Позицията му не е известна от август 2009 г., когато е бил последният контакт с него. "Да намерим Chandrayaan-1 изискваше малко повече детективска работа", коментира Марина Брозович, ръководител на екипа на проекта.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Учените са използвали 70-метрова радарна антена в един от полигоните на НАСА в Калифорния. Чрез него те са изпратили лъчи микровълни до Луната. Отразените вълни след това са били приети от 100-метровия телескоп "Green Bank" в Западна Вирджиния. Астрономите са използвали наличните данни и изчисления за приблизителното местоположение на апарата.

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Те започнали да наблюдават избрани точки над северния полюс на Луната в очакване на апарата да мине. Първоначално са открили модула LRO на НАСА, за който имат данни къде се намира и доказва, че технологията работи. След това астрономите осем пъти са наблюдавали и Chandrayaan-1. Добрата новина - апаратът е успял да запази орбитата си непроменена. Направени са и наблюдения чрез най-мощния астрономически радар в Света, който се намира в Пуерто Рико и чрез които данните са потвърдени отново.

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

Постижението е важно за астрономите не толкова от интерес къде се намира изгубен апарат. Всъщност, то показва, че чрез наземни радари могат да се следят малки обекти в орбита. А това ще е от полза както за планирането на следващите космически мисии, така и за тяхното провеждане, включително и тези, които включват изпращане на хора в космоса. Технологията ще може да се използва и като метод за резервно наблюдение на апарати, които имат проблеми.