3

162 американски технологични компании заведоха общо дело в САЩ срещу втората забрана на Доналд Тръмп граждани на определени държави да могат да влизат в страната, съобщава онлайн изданието Re/Code. Сред вносителите на иска са Google, Facebook, Amazon, Uber, Twitter, SpaceX и други.

Технологичните гиганти спешно затягат сигурността

Според компаниите забраната на Тръмп води до "значителни вреди за американските компании, техните служители и цялата икономика". "Забраната пречи на възможността на американски компании да привличат талантливи служители, увеличава разходите за бизнеса и затруднява възможностите на компаниите да са конкурентни на международния пазар", пишат още ИТ фирмите. Те допълват, че забраната мотивира бизнеса да търси възможности за развитие на дейностите си извън САЩ, което е в противоречие на желанието на Тръмп да върне компаниите в страната.

Тръмп ядосва охраната си заради своя смартфон

Технологичните компании са едни от най-активните противници на Тръмп поне по отношение на имиграционната му политика. Те бяха доста  гласовити и при първата забрана на американския президент, като също заведоха жалби против нея.

Тръмп с нова версия на указа, който разгневи света

Компаниите водят и друг спор с Тръмп и неговата администрация, който засяга работните визи. Американският президент започна процес по преосмисляне на критериите и процеса, по който се издават работните визи за висококвалифицирани служители. Резултат от това може да бъде по-трудното издаване на такива визи. Администрацията на Тръмп е обещала, че ще въведе и повече контрол, особено за компаниите, които назначават предимно чужденци вместо американци.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@