Още по темата

Учени от Харвардския университет и Детската болница на Бостън са разработили нов тип робот, който може да помага на сърцето да тупти, съобщава онлайн изданието Engadget. Роботът е от мека тъкан и се увива около сърцето и не използва механични компоненти както са сегашните помпи за сърце.

Характерното на това устройство е, че не се налага вмешателство в сърцето или кръвта. Това означава, че пациентите не трябва да се притесняват от запушване на помпата и да пият лекарства за изтъняване на кръвта.

Учени: Не чистете ушите си с клечки, опасно е

"Повечето хора със сърдечна недостатъчност или инфаркт запазват поне някаква функционалност на сърцето си. Един ден подобен роботизиран ръкав може да помогне на сърцето да работи достатъчно добре, за да възстанови качеството на живот на съответният човек", коментира Франк Пигула, който е съавтор на проекта.

Изследване обяснява връзката между стреса и повишения риск от инсулт, и инфаркт

Роботът е вдъхновен от самото сърце. Изграден е от тънък силиконов ръкав, в който са поставени малки пневматични моторчета. Те се захранват от въздушна помпа. Част от моторчетата разширяват и свиват ръкава, а друга част леко го завъртат. Така се симулира възможно най-точно движението на сърцето по време на туптене.

При клинични тестове със сърца на прасета, които са имали капацитет 45% от нормалния, роботът е успял да ги възстанови до 97% от капацитета им. Учените вече са изчислили, че роботът им може да помогне на 140 000 души със сърдечни проблеми. Устройството може да се използва и за поддържане на минимални жизнени показатели на сърцето докато пациентът чака донор.

Все пак учените уточняват, че роботът за сега не е тестван с човешко сърце и има още работа преди да е готов за това. Те смятат, че са доказали концепцията и че технологията ще може да се използва и за други органи, които се нуждаят от помощ, за да функционират.