Още по темата

Намокрянето на смартфона е един от големите кошмари на всеки потребител. След подобен инцидент вероятно смятате, че устройството ви няма как да бъде спасено, но решението може да се окаже доста познато на всички вас. Става дума за ориза, една от основните способности на който е абсорбирането на вода, съобщава Smartnews.bg.

В никакъв случай не трябва да използвате сешоар или вентилатор, тъй като те могат да доведат до намокряне и на сухите части, до изпаряване на течността и последваща кондензация или до механични повреди в резултат на високата температура. Устройството не бива да се включва докато е мокро, тъй като ще предизвикате късо съединение.

Трикът с ориза е бил прилаган от много и най-различни хора през годините, но едва ли всички знаят, че вече няколко десетилетия този продукт е използван за съхранение на фотоапарати и ленти в тропическите държави, запазвайки ги сухи. Тези страни имат висока влажност, която влияе неблагоприятно върху лентите и може да доведе до загуби на изображенията.

Експертите съветват устройствата да се включат едва след като са изсъхнали напълно. Те дори препоръчват конкретни сортове ориз – индийските басмати се отличават със своите качества за бързо абсорбиране на водата.

Вижте как да предпазите телефона си от повреда в Smartnews.bg.