Още по темата

Дългоочакваната нова версия на Android, с име Marshmallow и обозначение 6.0, ще бъде пусната следващата седмица. Това бе обявено от Google на вчерашното представяне на Nexus, на което компанията обяви и голяма част от новите възможности на системата, много от които улесняват работата на потребителите. Представяме ви списък със седем от най-добрите и полезни нови функции в новия Android.

Now on Tap впечатли всички на събитието. Новата функция използва всички разработени технологии за предсказване на поведение и работи заедно с приложенията, за да даде повече информация, пише Smartnews.bg.

Тя се извиква чрез задържане на Home бутона при включено приложение. С това се активира функцията и тя автоматично ще събере интересната информация, която може би ще е от интерес за потребителя. Това включва името на известна личност, адрес, събитие или важно съобщение.

Функцията работи и с външни източници на информация за по-добро изживяване, ако е посочено името на филм, тогава Android може да се обърне към филмовата база данни IMDB.

Това нововъведение е свързано с даването на права за достъп до ресурси от страна на приложенията. До този момент при инсталиране на игра или програма от Google Play потребителите се съгласяваха с това чрез диалогов прозорец.

При Marshmallow достъп до някои ресурси ще се иска в момента, когато приложението поиска достъп до тях. Това означава, че не се дават автоматично пълни права при инсталация, а потребителите могат да решат до кои ресурси ще се дава достъп. Това е един много добър гъвкав механизъм, който подобрява значително модела за сигурност.

Разработчиците на приложения ще трябва да обновят своите продукти, ако искат да се възползват от тази актуализация.

Сензорите за пръстови отпечатъци вече са налични при няколко смартфона, работещи с Android. Google интегрират поддръжка за тях директно в операционната система, което ще улесни тяхното въвеждане в бъдеще от производителите на мобилни устройства.

Android 6.0 работи безпроблемно с новия порт USB Type-C, който е много по-удобен за от micro USB.

Doze е функция за удължаване на автономния живот на устройствата при Android 6.0 Marshmallow. Тя следи поведението на потребителите и най-често използваните приложения и оптимизира работата на устройствата според изградените навици.

При копиране на даден низ от текст, цифри или символи, те ще бъдат показвани в кутийки за по-лесно вмъкване.

Android 6.0 позволява предварителното зареждане на съдържание в Google Chrome преди отварянето му в отделно приложение. Това означава, че при работа с някои приложения, които активно ползват интернет и кеширана информация от браузъра, всичко ще се зарежда много по-бързо. Това ще спести и мобилен трафик, който при някои потребители е ограничен ресурс. Вижте още в Smartnews.bg.

Старият Android L, първи впечатления от предварителната версия и оформление: