18

Bluetooth е една от най-популярните безжични технологии. Тя обаче има сериозен пропуск в сигурността, който излага на риск милиарди устройства по света, които я използват, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Защо iPhone X все още изостава от конкуренцията

Apple отбелязва юбилея на iPhone с три нови модела

Уязвимостта е кръстена BlueBorne и е открита от компанията за киберсигурност Armis. Инженерите знаят за нея от няколко месеца. Тя засяга практически всяко устройство, което има Bluetooth и използва Android, Linux или Windows за своя операционна система. Добрата новина за Windows е, че проблемът е отстранен със софтуерен ъпдейт от юли т.г. и всеки, който използва актуална версия, е защитен. При Linux проблемът също е решен бързо.

Не така стои ситуацията при Android. Google казва, че е пратила обновлението до производителите на устройства преди повече от месец. Доколко обаче то е достигнало до самите телефони вече зависи от самите производители. За съжаление, те често бавят подобни обновления много или изобщо не ги пускат за по-старите модели. Самите телфони на Google от серията Pixel, вече са получили обновлението. Мобилните устройства на Apple, които използват iOS 10 или по-нова, също са защитени от BlueBorne.

Note 8 стана най-скъпият смартфон на Samsung досега

Nokia се завръща със смартфон от висок клас

Самият проблем е доста сериозен. Той позволява на хакерите да инсталират вируси от разстояние, както и да проследяват комуникацията на устройството. Необходимо е единствено Bluetooth да е активиран. Всичко останало се случва скрито и потребителят няма да разбере, че е жертва на хакерите. Проблемът е наличен дори и Bluetooth да е настроен на скрит режим. Единствената защита е Bluetooth да е изключен или да е инсталирано обновлението, което отстранява проблема.

Голямата промяна в iPhone, която никой не забеляза

Instagram отново стана жертва на хакери

Добрата новина е, че хакерите трябва да са в обсега на Bluetooth устройството, както и да са подбрали мишената си предварително. Това е така заради особеностите на различните устройства, което изисква специално подготвен вирус. Все пак методът е идеален за шпионаж на конкретни мишени. Чрез него може да се подслушват и Bluetooth колонки, хендсфри устройства и др. Според откривателите на проблема всичко това е много лесно за програмистите и те бързо могат да направят най-различни вируси, които да се възползват от BlueBorne. Затова засега най-добрата защита е държането на Bluetooth изключен, когато не се използва, съветват специалистите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@