0

П опулярната социална мрежа за споделяне на снимки Instagram отново има проблеми с хакери. Компанията обяви, че хакери са взели част от личните данни на някои от най-популярните ѝ потребители, съобщават онлайн изданията Engadget и Mashable.

Нов вирус за Facebook краде паролите на потребителите

Роботи могат да бъдат хаквани, за да нараняват хора

Този път причината е проблем в един от софтуерните пакети на Instagram, който може да се използва от програмисти и създатели на приложения. Заради него "един или няколко" хакери са успели да вземат телефонните номера и имейл адресите на неуточнен брой потребители с потвърдени профили в Instagram.

Кои са най-опасните знаменитости в интернет

Компанията казва, че проблемът е открит и отстранен. Тя допълва, че другите данни на потребителите, включително паролите им, са защитени и не са били взети от хакерите. Компанията обаче не уточнява броя на профилите, чийто номера и имейли са компрометирани. Вместо това тя казва, че изпраща уведомления до всички потребители с потвърдени профили. Това означава или, че броят на компрометираните профили е доста голям, или че Instagram все още не знае реалния мащаб на проблема.

Компанията коментира още, че провежда вътрешно разследване. Остава неясно и дали тези действия на хакерите имат нещо общо с хакнатия профил на Селена Гомез отпреди няколко дни, когато хакери го използваха, за да публикуват голи снимки на Джъстин Бийбър.

Предложиха откуп на хакера, откраднал "Игра на тронове"

Популярните профили и известните личности в Instagram често стават обект на хакерски атаки. Обикновено хакерите избират конкретни профили, но в случая изглежда, че са искали да съберат възможно най-много данни на потвърдени профили. По всичко личи, че обикновените профили на потребителите не са били засегнати от проблема.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@