1

Н ад 1 млрд. смартфона по целия свят са били застрашени от пробив на сигурността им в продължение на години. Откритието е на специалиста по киберсигурност Нитали Артенщайн от компанията Exodus Intelligence, съобщава онлайн изданието Ars technica. Артенщайн е направил демонстрация на проблема по време на конференцията Black Hat в Лас Вегас в края на миналата седмица.

Над 36 млн. Android смартфона са заразени с нов вирус

Google затяга мерките за качество на приложенията

Проблемът е свързан с WiFi чиповете Broadcom модели от фамилията BCM43xx. Те са използвани в множество модели смартфони включително всички iPhone от iPhone 5 насам, както и от Samsung Galaxy S3 до S8, Google Nexus 5, 6. 6X, 6P и др. Оказва се, че във системния софтуер на въпросните чипове има пропуск в сигурността. Той позволява на вече компрометиран чип да изпраща искания за връзка с устройствата наблизо.

Половината устройства с Android не са сигурни

Google ще акцентира най-качествените приложения

Когато попадне на друго устройство с уязвим чип от същата фамилия, вирусът се копира на него и започва същия процес. Така се създава автоматична верижна реакция с разпространението на вируса, който Артенщайн е кръстил Broadpwn. Вирусът на Артенщайн единствено заразява устройството и осигурява достъп на хакерите до него. След това те лесно могат да добавят друг зловреден код, който да компрометира ядрото на операционната система, казва той.

Преди да направи откритието си публично, Артенщайн е уведомил Google и Apple за проблема. През този месец и двете компании са пуснали обновления за Android и iOS, които отстраняват уязвимостта. Няма данни, че хакери са знаели за нея и са я използвали.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@