0

Google и HTC обявиха, че са сключили споразумение за сътрудничество на стойност 1.1 млрд. долара. По неговата сила част от инженерите на HTC, разработващи смартфоните на компанията, ще преминат към Google. Освен това Google ще има достъп до патентите на компанията.

Бивши служителки съдят Google за дискримация

На практика Google купува част от бизнеса със смартфони на HTC. Тайванската компания казва, че става дума за инженерите, които и в момента работят по смартфоните Pixel на Google. Тя е категорична, че ще продължи да разработва и продава собствени смартфони и дори вече работи по следващия модел. Освен това достъпът на Google до патентите на HTC не е ексклузивен. HTC може да ги използва за себе си или да ги отдава с лиценз на други компании.

ЕС ограничава фирмите да следят служителите си

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Новината идва на фона на поредица слухове, че HTC търси нов собственик поне за част от бизнеса си, както и че Google има интерес към тайванската компания. В крайна сметка се оказа комбинация от двете, като HTC запазва както бизнеса с виртуалните очила Vive, така и основната част от екипа за разработка на смартфони.

Google Maps скоро ще знае повече, отколкото очакваме

Най-честите въпроси, които българите питат Google

Това е и вторият опит на Google да купи бизнес със смартфони. Преди шест години компанията придоби Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара. Въпреки това тя запази бранда на Motorola, но така и не успя да постигне нещо значимо с него. В последствие го продаде на Lenovo на голяма загуба въпреки информациите, че основната цел на Google са били патентите на Motorola.

През цялото време Google има своя програма за смартфони - Nexus. Обикновено те се произвеждат от компания, която предлага смартфони с Android и целят да представят визията на Google за мобилните телефони с нейната платформа. Постепенно Google преминаваше и към изцяло свои смартфони, които представи миналата година - Pixel. Тяхното воторо поколение се очаква тази есен.

HTC от своя страна има доста проблеми през последните години. Нейните смартфони, макар и добри, не успяват да се преборят със силната конкуренция и това се отрази сериозно на бизнеса на компанията, който на няколко пъти беше на ръба. Въпреки това тя не се отказва и тази сделка с Google е показателна за намеренията на HTC да продължи да се опитва да спечели потребителите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@