Още по темата

Facebook иска да пусне безплатен интернет в САЩ. Компанията вече е започнала преговори с американското правителство в търсене на подкрепа, съобщава в. "Уошингтън поуст".

Компанията иска да предложи своята услуга "Free Basics", която осигурява достъп до ограничена версия на глобалната мрежа. В нея не се отчита трафик, но са достъпни само някои сайтове, при това в ограничена версия без много снимки или мултимедия. Free Basics е предвидена за отдалечени и бедни региони, където повечето хора нямат възможност да използват нормалния интернет.

Лагард, Ди Каприо и Зукърбърг – най-влиятелни в света

Тъй като услугата обаче не дава равноправен достъп до целия интернет, тя често предизвиква спорове и критики към Facebook. Социалната мрежа е обвиняване, че сегментира интернет и дава некоректно предимство на едни услуги за сметка на други. По-рано тази година Индия дори забрани услугата на своя територия.

Именно затова Facebook първо преговаря с правителството на САЩ, за да провери дали ще има необходимата подкрепа. Компанията не иска отново да привлича внимание заради проблеми с регулаторите. Пред онлайн изданието CNET говорител на Facebook не потвърждава, но и не отрича информацията. Той заявява, че в момента няма какво да обяви по темата, но допълва, че мисията на Facebook е да свърже целия свят и постоянно разглежда различни възможности как да го направи, включително и в САЩ.

Марк Зукърбърг ще създаде изкуствен интелект, който да помага в дома

Според вестника компанията планира да предложи Free Basics чрез по-малки оператори и интернет доставчици в по-отдалечените райони на САЩ. Facebook се надява, че ще получи тяхната подкрепа, както и тази на правителството. Една от причините е, че тя вече разрешава на всеки сайт или онлайн услуга да си направи версия за Free Basics вместо само избраните от Facebook да имат тази възможност. За сега няма информация дали компанията среща интерес от доставчиците и институциите в страната.