Още по темата

Tesla не е крила амбициите си да произвежда повече батерии от цялата световна индустрия. Към момента т. нар. Gigafactory в Невада все още не е достигнала пълния си капацитет, но Илон Мъск твърди, че тя вече произвежда повече батерии всеки друг завод по света.

Според два източника на Electrek, Мъск е направил този коментар по време на конферентен разговор, започнат от Goldman Sachs.

Gigafactory 1 започна производството на батерии за Powerwall и Powerpack през януари, а през юни започна производството и на батерии за Model 3.

Настоящата производствена структура, която е на няколко етажа, се разпростира върху 570 000 кв. м площ, като разгърнатата производствена площ към момента се изчислява на 1 470 000 км. м. Проблемът за конкуренцията е, че тези цифри представляват около 30% от завършената и функционираща част на Gigafactory.

Какви ще са окончателните параметри на гигазаводът все още не е ясно, но Мъск твърди, че той вече произвежда повече от всеки друг завод.

Едно от най-големите заводи за батерии в момента произвеждат около 4 GWh литиево-йонни батерии годишно. Това навежда на предположението, че Gigafactory 1 в момента има приблизително такъв капацитет, ако не по-малък. А това ще рече, че има още много път да се измине, за да бъде достигнат пълният капацитет от 35 GWh годишно, като това Мъск обещава, че ще стане през 2018 г.

Илон Мъск все още отказва да разкрие цената на батериите на Model S, Model X и Model 3, но той очаква разходите за пакета батерии на Model 3 да падне под тези за Model 3 и Model X през четвъртото тримесечие на тази година.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

UBS предвижда 30% дял на електромобилите в Европа към 2025 г.

Световен рекорд за Tesla Model S и над 1000 км пробег

Тестват зеленчуково масло като заместител на дизела