Още по темата

Русия подкрепя избирането на жена на поста Генерален секретар на ООН. Това заяви зам.-външният министър на страната Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС. Така той потвърди позицията, изразена по-рано от руския постоянен представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин.

„И с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева се срещнахме, и министърът (руският външен министър Сергей Лавров – бел. ред.) се срещна”, посочи Гатилов.

Вижте всички, оглавявали ООН, в нашата галерия.

Той подчерта, че Русия не е налагала вето на нито един от кандидатите, тъй като това са само предварителни обсъждания.

„Ние навлизаме в последния етап на процеса”, заяви дипломатът. „Веднага след като се приближим към момента на истината, държавните интереси и политическият дебат около този въпрос ще се нагорещят значително”.

Списъкът на кандидатите за административен ръководител на ООН сега включва десет души. А фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заема поста на Върховен комисар на ООН за бежанците. Той спечели във всяко от петте предварителни гласувания, проведени в Съвета за сигурност.

„Говорих с всички кандидати и те харесаха честната и ясна позицията на Русия, че постът трябва да се заеме от човек от Източна Европа. Ние бихме искали да видим в тази роля жена, но не си правим пиар, като някои други държави, които открито заявяват своите предпочитания в полза на жените, а след това гласуват за мъж. Ние не постъпваме така”, коментира по-рано Виталий Чуркин пред репортери.