Двама полицаи са ранени при стрелба, започната от член на неонацистко движение, който оказал съпротива при принудителното му извеждане от дома му в Източна Германия, съобщи полицията.

Единият служител на реда е бил одраскан леко от куршум по врата, а другият бил ухапан.

41-годишният мъж, чиято самоличност полицията не разкрива, е бил транспортиран до болница с хеликоптер с огнестрелни рани. Той е член на т.нар. движение "Граждани на Райха" - екстремистка групировка, която смята, че Третият райх все още съществува и не признава властта на следвоенната Федерална република Германия.

Сблъскът е станал в Ройден, на около 20 км от южно от Лайпциг. Според полицията това бил вторият опит мъжът да бъде изведен принудително от къщата, защото не плащал ипотеката.

Медиите го идентифицираха като Адриан Урзахе, носител на титлата Мистър Германия от конкурс за модели през 1998 г., основател на измислената Държава Ур, непризнаваща германските закони.

Около 15 негови съмишленици се събрали пред къщата и започнали да хвърлят тухли и други предмети по стоте полицаи, изпратани да изпълнят съдебната заповед. И мъжът, и полицаите използвали огнестрелно оръжие.

Точните обстоятелства и последователността на събитията, кой пръв е стрелял, се разследват, заяви полицейската говорителка Улрике Динер, цитирана от Асошиейтед прес.