3

П овече от 99% от всички животински видове, живели някога на Земята са изчезнали. Повечето от тях са се стопили по време на т. нар. периоди на "фоново измиране", при които няколко вида изчезват на приблизително всеки 100 000 години.

Но има случаи, когато бързо и за сравнително кратко време измират значителна част от живите същества на Земята. Причината обикновено са природни явления, които променят драстично природната среда.

Учени откриха причината за най-голямото измиране на видове в историята на Земята

Как 30 секунди се оказват решаващи за съдбата на динозаврите

Светът има 3 години да спре глобалното затопляне

Тези събития имат значително влияние върху еволюцията на живота, а много учени сега твърдят, че сега сме в разгара на такова масово измиране на видове, този път причинено от човека.

Вижте във видеото от канала „7-те най” на VBOX7 кои са седемте най-големи масови измирания в историята, подредени според това, колко процента от животинските видове са заличили от лицето на Земята.

7. Камбрий-Ордовик

Това масово измиране се случва преди 488 милиона години в края на геоложкия период Камбрий и началото на следващия период Ордовик. То води до изчезване на над 40% от живите организми на Земята по това време, които са живеели в океаните - животът на сушата още не е бил развит. Сред тях са много брахиоподи, конодонти и трилобити.

Учените не са сигурни, каква е била причината за това измиране. Едно от предположенията е, че след дълъг топъл период на земята е настъпила сурова ледникова епоха, която е унищожила повечето от свикналите на горещ климат видове.

6. Късен Едиакарий

Това вероятно е най-старото от установените масови измирания на земята. То се е случило преди около 542 милиона години и  унищожило над 50% от живите организми на Земята, които по това време са живиеели изцяло в океаните. През този период едноклетъчните организми са основните представители на живота и процъфтяват в продължение на над 3 милиарда години. Преди около 600 милиона години се появяват многоклетъчните организми. Първоначално те са мекотели, прикрепящи се към дъната на океаните и моретата. Но 60 милиона години по-късно на еволюционната сцена се появяват първите животни. Те могат да се придвижват спонтанно и самостоятелно, и активно търсят храната си. Това променя живота на Земята завинаги.

Предполага се, че намаляване на нивата на кислорода е довело до това измиране. Според друга хипотеза, причината е, че еволюирайки животните, с твърдите си обвивки и възможността да се придвижват, са представлявали все по-голяма заплаха за незащитените и неподвижни мекотели. Докато накрая евентуално са довели до измирането им.

5. Ордовик-Силур

Преди 450-400 милиона години измират около 60-70% от животинските видове на Земята. По това време повечето същества на планетата плуват или пълзят в плитчините на огромните океани. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата обаче се понижават драстично и това води до сериозно захлаждане на планетата. Настъпва ледников период, предизвикал намаляване на нивата на световния океан, а много от плитките морета изчезват напълно.

4. Късен Девон

Преди 375 милиона години изчезват най-малко 70% от видовете. Като вероятна причина за масовото измиране се сочи развитието на водорасли в океаните, довело до спад на нивата на кислорода във водата. Една малка риба, която има заострена опашка и  кракоподобни перки успява да оцелее и в последствие завладява света. Именно тези риби в следващите 100 милиона години ще еволюират през земноводни, влечуги до почти всички днешни сухоземни животни.

3. Триас-Юра

Преди около 200 милиона години масово измиране причинява смъртта на 70-75% от животните на Земята. Предполага се, че тогава рязко засилване на сеизмичните процеси води до разпадането на суперконтинента Пангея и образуването на Атлантическия океан. Вулкани изхвърлят огромно количество въглероден диоксид, който повишава температурата на планетата. Динозаврите се възползват максимално добре от така опразненият свят и се превръщат в най-големите животни, стъпвали някога по сушата. Те господстват на Земята в продължение на 135 милиона години.

2. Креда-Палеоген

Това е последното от големите масови измирания. То се случва преди 66 милиона години, става причина за смъртта на над 75% от живота на Земята и до края на всички големи динозаври, като отваря вратата на дребно плъхообразно създание, което става прародител на всички бозайници. За 50 милиона години това дребно създание еволюира до китове, делфини, а след около 59 милиона години се появяват и първите човекоподобни.

Причина за това масово измиране най-вероятно е сблъскът на огромен астероид със Земята. Учените предполагат, че ударът е станал в района на полуостров Юкатан в южната част на Мексико. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прах в атмосферата и блокира слънчевата светлина.

1. Голямото измиране Перм-Триас

Преди 252 млн. години се случва масовото измиране Перм - Триас. То е по-известно като Голямото измиране. Това е най-мащабната глобална катастрофа, при която измират 96% от морските и над 70% от сухоземните гръбначни видове. Според различни оценки тогава загиват между 90 и 99 процента от всички животински видове населявали Земята в този период.

Една от теориите за причините на това голямо измиране е, че милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожават озоновия слой и средната температура на морската вода достига 40 градуса. Киселинни дъждове валят навсякъде и унищожават живота на Земята.

Според мнозинството от учените в момента тече поредното масово измиране на живи организми на Земята, което обаче не се дължи на природни катаклизми, а е следствие от човешката дейност. Сега видовете изчезват 1000 пъти по-бързо, отколкото това би ставало посредством естествения подбор. Предполага се, че нашите предци са виновни за измирането на голяма част големите гръбначни животни на планетата - от гигантските лемури, през саблезъбите тигри, до мамутите. В момента обаче последствията от човешката дейност са многократно по-силни, не само заради рязкото увеличване на боря на хората през последните два века, но и в следствие на замърсяването от индустрията и разчистването на площи за земеделие и животновъдство. Така човечеството ще може да се нареди до астероидите, вулканите и другите катаклизми, довели до масово унищожение на живота на Земята.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 1 час

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 4 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 4 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 4 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 4 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 5 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 5 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната