Още по темата

„Информацията до този момент е много ограничена. Засега няма данни за пострадали български граждани. В болницата, където са извозени по-голяма част от пострадалите, няма информация, че собствениците или хората, които са пътували с тези коли са били на мястото на инцидента”, заяви за „Здравей, България” по НоваТВ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски.

По повод колите с български номера, които са били на мястото на инцидента, Нейнски заяви: „Единственото, което се знае е, че колата с бургаска регистрация, е влязла в Турция през февруари и оттогава не е напускала страната”.

Вчера беше извършен кървав атентат в Истанбул, 12 души загинаха, а близо 40 са ранени при експлозия на кола бомба до полицейски автобус в квартал „Везнеджилер”, в централната част на града.

Автобусът минавал през оживена градска част близо до Капълъ чарши. В този момент до него се е взривила кола-бомба. Загинали са седем полицаи и четирима цивилни граждани.

На разпространени веднага след трагедията кадри се вижда и автомобил с бургаска регистрация, който се намира непосредствено до взрива. Експлозията е станала в непосредствена близост до натоварена спирка на метрото, която обаче в този момент е била затворена.

Има четирима заподозрени. Две са версиите за авторите на атентата – кюрдски бунтовници или „Ислямска държава”.

„Тенденцията е да се счита, че ПКК е замесена в този атентат. Има и първи реакции на политическите сили”, добави още посланика ни в Турция Надежда Нейнски.

Тя посочи, че вчера е взето решение да се извършат промени в Закона за тероризма в Турция, предоставящи имунитет на онези служители на органите на реда, които при служебните си задължения са принудени да използват сила.