Още по темата

По време на Олимпиада в Рио станахме свидетели на няколко неприятни инцидента. Египетски джудист отказа да се ръкува с израелския си съперник, а френският финалист на овчарски скок отвърна остро, след като бе освиркан от публиката, подкрепяща бразилския му конкурент, пише „Ню Йорк Таймс” (The New York Times)

И все пак има моменти, които показват, че олимпийския дух е жив, като историята на Ники Хемблин и Аби Д'Агостино.

Състезателката от Нова Зеландия Ники Хемблин лежеше на пистата, замаяна след тежкото падане, простила се с надеждите си за олимпийски медал. Изведнъж на рамото й легна ръка: „Ставай! Трябва да завършим”.

Това беше американката Аби Д'Агостино, която спря и се върна, за да помогне на падналата си конкурентка.

„Помислих си: Да, права си. Това са Олимпийските игри. Трябва да завършим това бягане”, разказва Хемблин.

Тази сцена предизвика силни положителни реакции в публиката, наблюдаваща полуфинала на 5000 метра за жени в Рио Де Жанейро. Двете паднаха след като Д'Агостино закачи крака на Хемблин в началото на петата обиколка.

Новозеландката удари тежко дясното си рамо. Д'Агостино се изправи и продължи, но Хемблин остана да лежи на пистата. Вместо да настигне другите състезателки обаче американката се върна и помогна на конкурентката си да се изправи.

Имаме първи финалист в Рио, Лалова спечели серията си на 200 м

Силвия Дънекова: Мислех за самоубийство

Изгониха секси участничка от Рио заради секс маратон

Хемблин признава, че точно това е олимпийският дух. „Никога не съм я срещала преди. Такъв невероятен човек”.

Самата Д'Агостино вероятно се е нуждаела повече от помощ. След състезанието стана ясно, че при сблъсъка е наранила глезена си. Контузията си пролича още по време на бягането.

Състезателката от Нова Зеландия се опита да върне жеста и да окуражи американката, в крайна сметка обаче продължи напред.

„Тя ми помогна първа. Опитах се да я окуража. Беше доста зле”, разказва Хемблин. „Когато се обърнах след финалната линия и видях, че тя също завършва. Невероятно”.

След като пробяга контузена 3000 метра Д'Агостино беше сложена в инвалидна количка, но другите участнички в серията я поздравиха за смелостта и олимпийския дух.

В крайна сметка длъжностните лица решиха, че двете състезатели, както и представителката на Австрия, която също бе засегната от сблъсъка, ще бягат на финала в петък.

„Аз съм никога няма да забравя този момент”, казва Хемблин. „Когато, след 20 години, някой ме попита какво се случи в Рио, това ще е моята история ... Това момиче, разклащащо рамото ми -  хайде, ставай.”

Всички новини от Рио де Жанейро следете на gong.bg.