Още по темата

Вече сигурен разговор между двете големи партии в Германия може да елиминира в зародиш зараждащата се политическа криза в най-голямата европейска икономика.

Лидерът на социалдемократическата партия (СДПГ) Мартин Шулц днес обяви, че ръководството е дало съгласие за преговори с консервативния блок (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел. Същото послание дойде от събрание на ХДС, на което Меркел говори.

Ангела Меркел е против провеждането на нови избори в Германия

Обрат в Германия, социалдемократите съгласни на Меркел

Посредник при разговорите ще е президентът Франк-Валтер Щайнмайер, а според Шулц „няма гаранции” за благоприятен резултат от преговорите.

Консерваторите и социалдемократите традиционно са първите две политически сили в следвоенна Германия. До този момент те управляваха заедно в рамките на широка коалиция, съставена след изборите през 2013 и оглавена от Меркел в нейния трети канцлерски мандат от 2005г. насам.

Мигрантската криза и други въпроси обаче доведоха до сериозен спад в доверието към двете партии на следващите избори, които се проведоха в края на септември т.г. Обезличени в сянката на Меркел социалдемократите получиха само 20% и обявиха, че със сигурност минават в опозиция.

Руски експерт: Кризата в Германия няма да се отрази на Европа

Германия няма правителство. Какво ще стане с Меркел

Консерваторите обаче не можаха да договорят нова управляваща коалиция с либералните Свободни демократи и Зелените. Това доведе до възможността в Германия да се състоят предсрочни избори.

Срещу този сценарий се обявиха Щайнмайер и някои европейски партньори на страната, според които е нужна стабилност предвид трудните времена за Германия и ЕС като цяло.

При тези призиви социалдемократите обявиха, че ще направят компромис и ще преговарят за нова голяма коалиция. Меркел пък промени първоначалното си становище от този месец, че нови избори й се струват като най-добрия вариант в този момент.

Спорно е обаче дали двете партии ще успеят да напаснат програмите си. Консерваторите искат понижаване на някои данъци, а баварското им крило ХСС настоява за ограничаване на годишната имиграция в страната до определен брой хора. „Обезличените” социалдемократи пък държат на някои традиционно леви политики, които да върнат доверието в тях на изгубените избиратели – по-високи пенсии, повишаване на данъци върху имущество с голяма стойност и никакъв таван на допусканите мигранти.

Борисов даде кураж на Ангела Меркел и я прегърна

Германия в най-тежката си политическа криза

Според зам.-председателката на ХДС Юлия Кьолнер, същинските преговори най-вероятно ще започнат след Нова година.  

Шулц, Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер трябва да се срещнат на 30 ноември под егидата на президента Щайнмайер.

Ангела Меркел днес изтъкна, че на страната е нужно стабилно правителство възможно най-скоро и че партията й е готова на компромиси, за да се постигне нова голяма коалиция.
"За нас е важно да постигнем стабилност в страната си и да бъдем стълб на стабилността", отбеляза тя.

Същевременно обаче избирателите на социалдемократите изглежда вече реагират негативно на нарушената заявка, че партията ще е опозиция на консерваторите. Според огласено днес проучване на „Форса”, одобрението за Шулц и сподвижниците му е спаднало на 19% от 20,5%, които получиха на изборите в края на септември.