Още по темата

Повече от 62 загинали и 59 ранени - такава е засега равносметката от огнената стихия, разразила се в района на Лейрия в централна Португалия.

Данните оповести държавният секретар на вътрешните работи на страната Жорже Гомеш. Много от загиналите буквално са изгорели, докато са пътували с колите си, опитвайки се да избягат от огъня.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ ПОЖАРА В ПОРТУГАЛИЯ В ГАЛЕРИЯТА

Португалия обяви тридневен национален траур от днес във връзка с най-смъртоносния горски пожар в новата ѝ история.

Огънят, който избухна в събота, продължава да бушува на четири фронта, на два от които засега не може да бъде ограничен. Според властите, броят на жертвите вероятно ще нарасне, защото има селища, които са обградени от пожара и до тях няма достъп.

Огън обхвана България, бедствено положение в Хасковско

62 са загиналите при пожари за последните пет месеца

Жертвите в Лондон са 58, няма надежда за изчезналите

Причините за избухването на пожара засега не са ясни. Силният вятър и сухото време обаче допълнително разпалват пламъците.

Със стихията се борят стотици пожарникари. Президентът на Португалия и няколко министри отидоха в пострадалия район.

Към 12:00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

В момента съществуват 11 огнища, като пожарът напредва на север от Лисабон, в Лейрия, Сантарей и Коимбра - най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере.

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337

Президентът на Европейската комисия изрази в „Туитър” своята подкрепа за пострадалите от пожара в Португалия и заяви, че „Европейският механизъм за гражданска защита е активиран и ще помогне”.