Още по темата

Мъжът, който уби един и рани шестима души при атака с нож в Хамбург, е влязъл незаконно в Германия. Депортирането му обаче е било невъзможно, защото не е имал документи. 

Това разкри кметът на града Олаф Шолц. 

Арестуваха двама косовари, готвели атентат в Германия

След трагедията в Берлин: Бронетранспортьори по улиците в Будапеща

Вчера вечерта 26-годишният мъж нахлу в супермаркет в северния град и започна безразборно да ръга с нож хората вътре. Според някои непотвърдени свидетелства той е крещял "Алах Акбар".   

Първоначалната инфорация беше,  че мъжът е палестинец, но впоследствие стана ясно, че е роден в Обединените арабски емирства. 

Пристигнал е в Хамбург през март 2015г., след като подава молби за убежище още в Норвегия, Швеция и Испания. Навсякъде, включително в Германия закрила му е отказана, но депортирането му се оказва невъзможно заради липсата на документи. 

Жертвата му е 50-годишен германец. Ранени са жена на същата възраст и още четирима мъже между 19 и 64. Друга жена, на 35, е пострадала леко при неутрализирането на нападателя.

Той се опитал да избяга от местопрестъплението, но бил подгонен от клиенти на магазина и минувачи. Видеоклипове от мобилни телефони показаха как няколко човека обграждат мъжа и го замерят със столове:

Полицията предполага, че нападателят е действал сам. Властите до момента се въздържат да определят действията му като терористични.

Кметът Олаф Шолц определи атаката като "престъпление от омраза".

"Това, което ме разгневява още повече е, че очевидно става думка за някой, който е поискал закрила от нас в Германия и след това е насочил омразата си към нас", каза градоначалникът, цитиран от в. "Цайт". 

Очевидец на нападението, цитиран от Би Би Си, твърди, че действията на нападателят изглеждали прекалено хаотични, а не като нещо планирано. 

Властите в Хамбург потвърдиха, че след нападението полицията е претърсила бежански център в града. 

Нападателят е бил познат на полицията като "ислямист", но не и като "джихадист". 

Това съобщи на пресконференция вътрешният министър на провинция Хамбург Анди Гроте.

Той допълни, че на този етап има индикации за ислямистки мотиви на атаката, но че нападателят страдал и от психологически проблеми.