Студенти от Техническия университет в София представиха днес, по повод началото на „Европейската седмица на мобилността“, своя специално направен автомобил. Той се задвижва от един от най-екологично чистите източници на енергия - водородна градивна клетка.

Еко колата по-рано тази година завоюва второ място на престижен международен турнир за еко автомобили. Какво разстояние може да измине тя и още за нея научете от видеото:

Днес стартира "Европейската седмица на мобилността", като основен акцент са начините за придвижване, чрез които да намалим замърсяването в градовете.

„Ако изберем да ходим пеша и да се движим с велосипед по-често, да предпочетем колективен или обществен транспорт или да комбинираме тези начини, Европа може да пожъне значителни социални ползи.“ заяви Европейският комисар по транспорт Виолета Булц. Тя допълни още, че взети заедно, индивидуалните ни усилия могат да намалят замърсяването на въздуха в градовете.

От „Европейска седмица на мобилността“ ще обединят сили с колегите си от „Do the Right Mix – Придвижвай се разумно“, като се надяват така посланията им да достигнат до по-голям брой хора. "Do the righ mix" е информационна европейска кампания, която цели да обърне внимание на повече хора за предимствата при комбинирането на различните видове транспорт.