Още по темата

Градовете, които земетресението в Италия разруши, няма да изчезнат от картата на света.

Това обещаха стотици жители на Аматриче, Акумоли и няколко други градчета, които трусът едва не заличи напълно.

Кметът на Амариче заяви, че иска да възстанови своя град и да върне предишното му великолепие.

Италия след силния трус - СНИМКИ

Три дни след земетресението Службата за гражданска защита в Италия е събрала над 6 млн. евро от изпратени есемеси. Това съобщиха представители на службата, предаде ТАСС.

Единният номер за всички мобилни оператори бе обявен на 24 август, в деня на земетресението, което причини смъртта на най-малко 290 човека и разруши стотици жилищни и други сгради в няколко области на Централна Италия.

От гражданска защита обявиха също, че спират да приемат дарения във вид на хранителни продукти и вещи от първа необходимост за пострадалите. Събраната до момента хуманитарна помощ е достатъчна, но останалите без покрив хора се нуждаят от финансово подпомагане, казват местните власти.

Освен държавните органи с набирането на средства за пострадалите се занимават и неправителствени организации, а също радио- и телевизионни станции.

Българка за труса в Италия: Беше страшно

Най-разрушителните земетресения през 2016 г.

Лейди Гага ще дари средства за пострадалите от земетресението в Италия

Културата също подава ръка на нуждаещите се.

Неделните приходите от държавните музеи в Италия ще бъдат дадени за възстановителните работи в засегнатите райони, съобщи "Би Би Си".

Министърът на културата Дарио Франческини уточни, че 293 културни забележителности в засегнатия регион, много от които църкви, са сринати или са сериозно увредени.

Той призова италианците да посетят в неделя музеите и археологическите обекти "в знак на солидарност" с жертвите от земетресението.

Силното земетресение, което почти заличи някои италиански градове, разтресе централната част на страната в сряда (24 август) през нощта с магнитуд 6,2 по Рихтер. Трусът засегна най-силно градовете Акумоли, Аматриче, Поста и Арката дел Тронто. Жертвите на природното бедствие надминаха 290, а повече от 300 души бяха ранени. Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни и над 3000 доброволци.