Още по темата

Народната партия на премиера побеждава на парламентарните избори в Испания. Това сочат резултатите на социологическите агенции сред гласувалите.

На второ място е крайнолявата коалиция "Унидос подемос". 

Това бяха вторите парламентарни избори (за Генерални кортеси) за половин година в страната. 

Действащият министър-председател Мариано Рахой е на път да спечели 117-121 места в парламента,

докато“Унидос подемос“, ще бъде на второ място с 91-95 места. 

 

Днес народът на Испания избра 350 членове на Конгреса на депутатите (долната камара), както и 208 сенатори (горната камара).

В 46-милионна Испания право на глас имат повече от 36,5 милиона, от които около 1,9 милиона живеят в чужбина.

На 20 декември миналата година се проведоха общи избори, които сложиха край на двупартийната система в кралството. За първи път след падането на диктаторския режим на Франко през 1970 г., две млади партии – центристката "Граждани" на Алберт Ривера и радикалната лява "Подемос" ( "Ние можем") на Пабло Иглесиас, са сериозна конкуренция на двете традиционни партии - консервативната Народна партия на Мариано Рахой и Испанска социалистическа работническа партия на Педро Санчес.

Според проучване на Gesop, партията на Рахой ще спечели 118 места в долната камара и това би бил най-лошият резултат за тази политическа сила от 1989 г.

“Подемос” и социалистите ще си оспорват второто и третото място. Според Gesop, сформираната през 2014 г. „Подемос“ може да спечели 88 места – с едно повече от Социалистическата партия.