Още по темата

Една жена е била убита, а петима души са ранени при атака с нож в центъра на Лондон в 22:33 часа местно време, съобщиха от полицията и допълниха, че се проучва евентуално терористично нападение. Работи се по версията и че е психичноболен. 

Мъжът извадил нож и започнал да напада на площада случайни хора. 

Извършителят на нападението е задържан, преди това е бил обезвреден с тейзър. Повдигнато му е обвинение за убийство. 

Той е на 19 години. 

Жената в най-тежко състояние - на около 60 години, е починала преди да дойде помощ. Пострадали са още две жени и трима мъже. Засега не се знае какво е състоянието им. 

Инцидентът е станал на площад Ръсел Скуеър в центъра на града.

„Първоначалните индикации сочат, че душевно заболяване е съществен фактор в този случай и това е една от основните версии, по които работим, но разбира се работим по отношение на терористични подбуди като мотив, което остава въпрос на проучване от наша страна“, заяви говорителят на полицията в заявление. 

На мястото на нападението в Централен Лондон е разпъната криминалистка палатка на полицията, предава БиБиСи (BBC). Мястото, което се намира в близост до Британския музей, е със засилено полицейско присъствие.


Кметът на Лондон Садик Хан заяви днес, че сигурността на жителите на британската столица е негов основен приоритет и призова към спокойствие и бдителност.  

"Разследването ни продължава да се концентрира върху психичното състояние на заподозрения", подчерта полицията. ТОт там добавиха, че става дума за първоначални данни и становището за мотивите на нападателя е отворено към промени.

Юли бе белязан от няколко нападения с много жертви във Франция и Германия. 

На 24 юли - неделя вечерта, 27-годишен сириец се самовзриви в германския град Ансбах и рани 15 души. Оказа се, че той е бил в България от края на 2013 до средата на 2014 година. Той е получил хуманитарен статут у нас. Часове по-рано от Германия дойде информацията, че той е трябвало да бъде депортиран в България. 

Само часове преди това друг мигрант посече с мачете жена и рани още двама в германския град Ройтлинген. Убиецът е 21-годишен сириец, който вече е задържан от полицията. Преди също е имал подобни прояви. Действал е сам. 

Дни по-рано 18-годишният Али Давид Сонболи се самоуби, след като преди това застреля 9 души в Мюнхен. Вчера властите там задържаха друго лице, за което се твърди, че е знаело за готвената атака, но не е сигнализирало.

Седмица по-рано друг мъж рани петима с брадва във влак. По-късно стана ясно, че нападателят е афганистански мигрант тийнейджър.

На 26 юли сутринта двама мъже, въоръжени с ножове, взеха заложници и заклаха един от тях в църква във Франция, в област Нормандия. Похитени са били петима - свещеник, две монахини и двама богомолци, по време на сутрешната служба. Съобщава се и че терористите са крещели "Аллах е велик", казали, че са от "Ислямска държава".

Това става 12 дни след кървавото нападение в Ница на 14 юли - тогава загинаха 84 души, а други над 200 бяха ранени, след като камион се вряза в група хора, събрали се на Английската крайбрежна алея, за да наблюдават фойерверките по случай Деня на Бастилията.