Още по темата

Каталунският лидер Карлес Пучдемон определи решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид като "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Пучдемон заяви това в телевизионно обръщение снощи в полунощ, след като участва в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БАРСЕЛОНА В ГАЛЕРИЯТА НИ

450 000 излязоха на протест в Барселона

"Призовавам

парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение

как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите... е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон.

Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

В случай, че бъде обявена независимост,

според социолога Жорди Рипол това може да усложни положението, особено, ако каталунската администрация бъде подкрепена от националистически настроеното население. Радикалите вече обещаха да започнат безредици, включително блокади на пътища и правителствени сгради.

На друго мнение е политологът Пералес Гарсия. Той смята, че „бащите“ на каталунската независимост могат да усложнят единствено своя живот, защото обявяването на независимост се разглежда от Наказателния кодекс като вдигане на бунт.

Това е особено тежко престъпление, което се наказва с 30 години затвор. "Днешната каталунска администрация прекрасно знае това. Вероятно по тази причина обявената на 10 октомври независимост бе веднага замразена за неопределено време", смята Пералес Гарсия.

Според него повечето каталунци са разочаровани от независимостта и нейното бъдеще. Индустриалци, банкери, средни и дори дребни предприемачи бягат от Каталуния. Смята се, че от началото на октомври около 1200 каталунски предприятия са се преместили в други испански региони. Така че особено големи протести не се очакват, резюмира политологът.

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.