30 млн. души в Европейския съюз страдат от недохранване, сигнализират експерти по храненето.
Процентът е най-голям при настанените в болнични заведения и онези, които живеят в домове за възрастни хора.
При болните недохранването увеличава престоя им в специализирани заведения и увеличава риска от поява на допълнителни заболявания. Често обаче на този проблем не се обръща внимание или той се приема като следствие от влошеното им здраве.
"Това явление се подценява. Данните на ЕС показват, че между 5 и 15% от общото население, 40% от настанените в болници пациенти и 60% от живеещите в домове за възрастни хора страдат от недохранване", обяснява д-р Корнел Сибер от Института по биомедицина към университета в Ерланген, Югоизточна Германия.
Грижите за хората, страдащи от недохранване, струват 170 млрд. евро.
Сумата е три пъти по-голяма от разходите, свързани с наднорменото тегло, обясняват европейски експерти по храненето, които се събраха на конгрес във Виена.
Скорошно изследване сред 75 хил. настанени в болница пациенти в 30 държави на Стария континент показва, че 60% не изяждат предлаганата им храна.
У нас например честа практика е болните изобщо да не докосват храната в здравното заведение, в което са настанени, а роднините им да им носят домашно приготвена или купена от магазина.
Статистиката на Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO.org) показва, че в световен мащаб от недохранване страдат 1 млрд. души. Това означава, че те приемат по-малко от 1800 калории на ден.
През последната година броят им се е увеличил с нови 100 млн.
Логично, проблемът е най-разпространен в развиващите се страни, където цените на хранителните продукти намаляват по-бавно, отколкото в по-богатите държави.