Още по темата

Само ден след като в Санкт Петербург Путин и Ердоган си стиснаха ръцете и се нарекоха „скъпи приятели“, заваляха коментари. Най-любопитни за анализаторите се оказаха демонстративно приятелските отношения между двамата. Не остана незабелязано и решението срещата да се състои в родния град на Путин:

„Тази видима част от деескалацията в отношенията между Русия и Терция е започнала много отдавна в зоната на така наречената тиха дипломация. Предполагам сте видели публикацията в „Хюриет“, в която става дума, че може би 3-4 месеца след свалянето на руския самолет започват опити за възстановяване на диалог чрез посредници“, коментира пред „Здравей България“ Георги Коритаров.

Според него обаче темата за развиване на бизнес отношенията е само привидна, защото „в същото време политическите проблеми са много по-сложни и аз смятам, че това е основната цел – темата Сирия и темата кюрди“.

Проф. Евгений Дайнов пък заяви, че срещата между Путин и Ердоган не касае България толкова пряко и страната едва ли е била предмет на разговор:

„Доскоро беше интересът да не се сбият. Сега нашият интерес е да не се прегърнат толкова, че да се окажем по средата“.

Дайнов поясни, че ако Турция приеме идеята на Русия, че „Америка им е основният противник, на нас никак няма да ни е добре“.