Още по темата

Гладен и сам, 5-годишният Умар е оставен, за да умре в лагер за вътрешно разселени лица в Североизточна Нигерия. Причината? Той е син на боец от групировката „Боко Харам“.

За спасяването на Умар се тревожи единствено една вдовица на „Боко харам“. Фатима Салису е била държана в плен от бунтовниците в продължение на 16 месеца и е била принудена да се омъжи за ислямистки боец, преди да избяга в лагера край град Майдугури.

Също като Умар, 25-годишната гражданка на Камерун е отхвърлена. Салису споделя, че другите жени не делят храна с нея и отказват да я наричат по друг начин освен „съпруга на Боко Харам“.

„Не ни позволяват да се приближаваме до тях. Всички се отнасят към нас с презрение. Ние сме нежелани“,

разказва Салису пред агенция Франс прес. Тя може да търпи подигравките, но се притеснява за Умар и други деца, които са обект на тормоз.

Салису разкрива, че един нигерийски войник ѝ казал: „Остави го да умре. Той е дете на Боко Харам и ще го изхвърлят на боклука“. Младото момиче се опасява, че това малтретиране може да превърне тези деца във врагове на обществото.

Умар не е сам. Експерти предупреждават, че разделението между жени, които са били в плен и деца на Боко Харам, и останалата част от населението става все по-голямо.

Съществуват опасения, че

изолирането на „копелетата” на „Боко Харам” ще ги тласне към радикализация

и ще затрудни процеса на помирение в обществото.

Дори семействата им не ги приемат и не съчувстват на жени, „опетнени“ от Боко Харам. „Нашите кръвни роднини ни заклеймяват. Те си мислят, че сме се съгласили да се омъжим за членове на „Боко Харам“. Ние бяхме принудени“, казва през сълзи 27-годишната Хафса Ибрахим, отвлечена от град Бама.

Някои политици признават за проблема. „Трябва да покажем любов към тези деца и подкрепа на невинните майки“, казва губернаторът на щата Борно Кашим Шетима, който предупреждава, че в противен случай тези деца ще наследят нрава на бащите си.

Салису обаче казва, че тези призиви не достигат до никого. „Всеки път, когато той плаче, те го дразнят и му казват да иде да посрещне баща си от „Боко Харам“ в храстите. Те не показват никаква любов“, разказва тя за осиновеното си момченце.

Нигерийка разказва за нападението на „Боко Харам“ в нейния квартал.

Тя споделя, че след като ислямистите дошли и започнали да срелят, тя избягала с децата си в храстите. Единият ѝ син бил на училище  не могла да стигне до него, а след това нейни познати ѝ казали, че момчето е убито от бойците на групировката:

Междувременно в доклад на Фонда за децата на ООН (УНИЦЕФ) пише, че

групировката „Боко Харам“ е извършила 38 самоубийствени атентата, в които са се взривили деца, през 2016 г.

38-те деца са били използвани главно в района на езерото Чад.

Общият брой на децата, използвани от джихадистите за самоубийствени атентати от 2014 година насам, е 86. Децата са инструктирани да се взривят на пазари и на други места, където има струпване на хора.

По данни на правозащитници, от 2014 г. „Боко харам” е отвлякла около 2000 жени и момичета, превърнати в сексуални робини, готвачки и извършителки на атентати.