Още по темата

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че никога не е бил притискан от Русия да напусне поста си. В интервю за NBC News в Дамаск Асад настоя, че руският му колега Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров никога не са повдигали въпроса за политически преход или за неговата оставка.

„Само сирийският народ определя кой ще бъде президент, кога да дойде на власт и кога да си тръгне. Те никога не са казвали и дума за това“, сподели Башар Асад.

Освен това сирийският президент е категоричен, че не се притеснява, че Путин и американският държавен секретар Джон Кери, който в четвъртък е на посещение в Москва, могат да направят сделка, която да го принуди да се оттегли от властта.

„Защото политиката им е такава, имам предвид, че

руската политика не се основава на сключване на сделки. Руската политика се основава на ценности“,

заяви Асад.

Русия е основен съюзник на Асад, докато САЩ, които подкрепят бунтовниците срещу режима му, го призовават да се оттегли от властта. Така съдбата на Асад е ключов въпрос в усилията за постигане на преговори, които да сложат край на петгодишната гражданска война в Сирия.

В понеделник (11 юли) новото сирийско правителство положи клетва пред президента Башар Асад (вижте повече във видеото горе).

Башар Асад отговаря на въпроса дали би предупредил САЩ, ако знае, че ИД готви терористичен акт там:

Вашингтон и Москва подкрепят усилията за национално примирие и прекратяване на огъня,

както и преговорите в Женева за „политически преход“. Но напредъкът е малък, очаква се преговорите да бъдат въобновени този месец, но перспективите за политически преход, който да започне от август, сега изглеждат много малки.

Кери отива днес в Москва и преди да напусне Вашингтон е заявил, че ще се срещне с Владимир Путин, „за да видим дали ще можем по някакъв начин да придвижим мирния процес по важния начин, който хората искат“.

Русия, съюзник на правителството на Асад,предприе въздушни удари през септември миналата година в подкрепа на режима му. Москва и Вашингтон се споразумяха за прекратяване на огъня през февруари, но то се провали на фона на продължаващите тежки боеве в страната.

Говорителят на Кери Джон Кърби заяви пред репортери, че шефът му е „изключително разочарован“ от провала на усилията му за мир и „търпението му започва да се изчерпва“.

Междувременно премиерът на Турция

Бинали Йълдъръм потвърди позицията на турското правителство срещу Асад,

изтъквайки, че не може да има решение на конфликта, докато той е на власт. „Докато Асад е там, проблемът няма да бъде решен“, категоричен е Йълдъръм.

Конфликтът в Сирия започна през 2011 г. с бруталните репресии срещу антиправителствени демонстрации и се превърна в една сложна война с няколко фронта, която вече взе живота на над 280 хил. души и прокуди милиони от домовете им.

Усилията за прекратяване на войната станаха още по-спешни след появата на джихадистката групировка „Ислямска държава“, която превзе големи територии от Сирия и съседен Ирак през 2014 г.

Ислямистите извършиха огромни зверства в районите под техен контрол и организираха и вдъхновиха серия от терористични нападения в близкия изток и в европейски градове.

Водена от САЩ коалиция проведе въздушни удари срещу ИД в Сирия и Ирак, в резултат на които групировката загуби значителна част от територията си през последните месеци.

Още за войната в Сирия:

Турция няма да изпраща войски в Сирия без позволението на САЩ

Русия отхвърли обвиненията за военни престъпления в Сирия

Русия: Турция подготвя военна инвазия в Сирия