Още по темата

Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер стана близо до Скопие. Трусът е усетен по високите етажи в София, както и в Радомир, и Благоевград.

Епицентърът на труса е на 7 км източно от македонската столица, на 4 км югозападно от село Арачиново и на 5 км южно от Черешово. Огнището е на 2 км дълбочина.

Земетресението е усетено силно в Скопие. Много хора, живеещи в центъра на града, напуснаха домовете си.

Трусът бе усетен малко след 15:00 ч. местно време (16:00 ч. наше време), заяви пред Асошиейтед прес сеизмологът Драгана Черних от националната сеизмологична обсерватория.

Тя съобщи, че е постъпила информация за пукнатини в стените на сгради и за паднали комини, както и за няколко повредени покрива в села около Скопие.

По думите ѝ няма информация за пострадали хора

Драгана Черних съобщи, че най-малко четири вторични труса са последвали силното земетресение следобед.

Медии съобщиха за паника в Скопие след труса,

много хора се страхуват да се приберат в домовете си.

От МВР съобщиха, че няма данни за разрушения и пострадали от усетеното у нас земетресение.

"Непосредствена опасност за някакво индукционно въздействие върху територията на нашата страна не се очаква. Няма опасност от сериозни последствия, тоест следтрусове, които да доведат до повреди в конструкции и инфраструктура на територията на страната", каза сеизмологът от БАН Емил Ботев за "Дарик".

По-рано днес две земетресения бяха регистрирани близо до Скопие.

Първото земетресение бе рано сутринта с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса бе по границата между Косово, Сърбия и Македония. 

Едва две минути по-късно стана ново земетресение с магнитуд 2,8 по Рихтер. Епицентърът му бе на 5 км източно от Скопие, на 6 км североизточно от Сопище и на 5 км североизточно от Усие. Огнището бе на 2 км дълбочина.

Припомняме, че на 26 юли 1963 г. македонската столица бе ударена от катастрофално земетресение с над 1700 загинали, а хиляди останаха без покрив на главата си.