Още по темата

Смята се, че Уинстън Чърчил е казал, че Балканите са създали повече история, отколкото могат да поемат. Тези думи се повтарят от всеки, които е имал основателна причина да се занимава с региона.

Сега въпросът на масата е за наследството на Александър Велики, умрял във Вавилон преди около 2 300 години, и правото на използване на името „Македония”, коментира Карл Билд, бивш министър-председател на Швеция във „Вашингтон поуст” (The Washington Post).

Македония ще преименува летището в Скопие заради Гърция

Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала

Лавров: Разговорите за името на Македония са заради САЩ

Повече от четвърт век самото съществуване на Република Македония вбесява гърците, които твърдят, че името на съседите им е откраднато от гръцката провинция, която граничи с Македония от юг. Гърция прави всичко по силите си, за да блокира всякакви опити на Република Македония да получи международно признание с това име.

През април 2008 г. Гърция блокира опита на Македония да стане член на НАТО. И последователно блокира препоръките на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз.

В неделя над 100 000 души демонстрираха в Атина в знак на протест срещу използването на името „Македония”. В Солун вече се проведоха огромни демонстрации, а гръцката православна църква се опълчва срещу всеки компромис, който накърнява гръцкия монопол върху названието Македония.

Международният съд постанови през 2011 г., че според съществуващите споразумения Гърция няма право да блокира преговорите за присъединяване, но това отсъждане не произведе никакъв резултат.

Като отмъщение предишното правителство в Скопие нарече всичко възможно в Македония „Александър Велики” и издигна огромна статуя на античния герой в центъра на столицата. Но на гърците не им беше забавно.

Маневрите по въпроса понякога се израждат в същински чудатости. След споразумение страната да влезе в ООН под името „Бивша югославска република Македония” имаше спор къде да я настанят в Общото събрание.

Обикновено това става по азбучен ред, но беше по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Правителството в Скопие отказа да седне под буква „F” (The Former Yugoslav Republic of Macedonia”), а правителството в Атина беше категорично против подреждане с буква „М”. Компромисът беше постигнат под буква „Т” от „the”.

Но сега има нова възможност за разрешаване на проблема. Новото правителство в Скопие се придвижи към подобряване на отношенията с България, където също има отколешни исторически въпроси, свързани с Македония. И докато ЕС излиза от периода си на летаргия относно разширяването на Балканите, налице е нова спешна необходимост по отношение на този казус.

В началото на 90-те години ООН превантивно разположи в Македония умиротворителни сили с участието на военни от САЩ. Преди по-малко от 20 години страната почти се разпадна, заради забавило се разширяване на войната в Косово няколко години по-рано.

Вашингтон, Париж, Берлин, Лондон и други сега трябва да внимават и да направят каквото могат, за да подготвят и подкрепят фактически всеки компромис за името.

Ако тези усилия се провалят и Македония отново бъде блокирана и към НАТО, и към ЕС, може да станем свидетели на нарастване на напрежението в исторически експлозивния регион. Има многобройни алтернативи, които би трябвало да са приемливи за всеки – „Горна Македония” е само една от тях, но се изисква отчетлива воля, силна решимост и ясна политическа смелост, за да се направи необходимият компромис.

Помощ от Москва, от друга страна, едва ли е предстояща. Точно обратното - в Русия със сигурност има сили, нетърпеливи да разбунят националистическите страсти на Балканите, така че да извадят от релси всяко бъдещо разширение на НАТО и ЕС в региона. Руснаците знаят какъв е залогът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.