Още по темата

Северна Корея извърши два опита с балистични ракети в рамките на денонощие.  

Първоначално бе съобщено, че КНДР е изстреляла балистична ракета със среден радиус на действие от източното крайбрежие на страната в сряда сутринта, съобщи южнокорейското министерство на отбраната. Опитът обаче се оказал неуспешен.

Японски и южнокорейски представители са знаели предварително, че Северна Корея се готви да тества

нова мощна ракета със среден обсег на действие,

наречена „Мусудан“, а след това, според южнокорейски военни източници, е извършен и втори опит.

Втората балистична ракета била изстреляна два часа след първата. 

Японският премиер Шиндзо Абе реагира и заяви, че поведението на Северна Корея като невъзможно да бъде толерирано. 

Северна Корея иска да се сдобие с

ядрени оръжия, които да достигнат американската територия,

напомня АФП. Тази година бяха извършени четири неуспешни изпитания на ракети "Мусудан", които имат обсег между 2500 и 4000 км. Тези ракети могат да достигнат Южна Корея, Япония и вероятно остров Гуам, където има американска база.

Двете ракети, изстреляни от Северна Корея, са прелетели над Японско море

и са паднали в него, съобщи говорител на Пентагона.

Съединените щати ще внесат въпроса за новите ракетни изпитания на Пхенян в Съвета за сигурност, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Вашингтон решително осъжда днешните и другите неотдавнашни ракетни изпитания на Северна Корея,

които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на Пхенян да разработва балистични ракетни технологии, добави говорителят.

Северна Корея е провела неуспешен опит за изстрелване на ракета от района на град Вонсан, разположен на източното крайбрежие на страната, стана ясно и преди близо месец. Подготовката за изстрелването изправи света на нокти. Поредният опит стана почти пет месеца след първия успешен тест на водородна бомба на Пхенян

На историческия конгрес на партията, провел се на 6 май, освен че Ким Чен-ун затвърди позицията си, севернокорейският ръководител подчерта, че страната ще използва ядрени оръжия в случай на нарушаване на нейния суверенитет - във видеото горе.