Въоръжени лица са нахлули в популярно кафене в дипломатическия квартал на столицата на Бангладеш Дака и са взели заложници, съобщава Би Би Си (BBC), позовавайки се на информация от местните власти.

Няколко чужденци са заложници на осем или девет мъже.

Имало е престрелка между нападателите и полицаи, при която са ранени трима служители на реда, като по-късно единият от тях е починал.

Не е ясно кой стои зад тази атака, но полицай е разкрил пред Би Би Си, че подозира, че нападението е дело на ислямистки бунтовници.

Местните медии цитират очевидци, според които нападателите крещяли „Аллаху Акбар“

(бел.ред. „Аллах е велик“) по време на атаката на кафенето.

Полицията и силите за сигурност са отцепили района и се опитват да преговарят за освобождаването на заложниците. „Искаме да разрешим тази ситуация по мирен начин. Опиваме се да говорим с нападателите ... Първият ни приоритет е да спасим живота на хората, които се намират в капан в кафенето“, казва Бенадир Ахмед, началник на елитно полицейско подразделение в Бангладеш.

Сумон Реза, който работи в кухнята на кафенето и е успял да избяга по време на атаката, заяви, цитиран от Асошиейтед прес, че нападателите са били въоръжени с огнестрелно оръжие и бомби и са влезли в заведението около 21.20 ч. местно време.

Бангладеш, традиционно умерена предимно мюсюлманска нация, в последно време е арена на все по-чести нападения.

Почти две дузини атеисти писатели, издатели, членове на религиозни малцинства, социални активисти и чуждестранни хуманитарни работници бяха убити от 2013 г. насам от подобни нападения. В последните месеци атаките зачестиха.

Това поражда опасения, че религиозните екстремисти набират все повече популярност и подкрепа в страната, въпреки традиционните за тази държава секуларизъм и толерантност.

Филиали на Ислямска държава и Ал Кайда поеха отговорност за повечето от атентатите в Бангладеш, но правителството на премиера Шейх Хасина отрича, която и да е от двете групировки да присъства в страната.