Още по темата

От американската Национална океано-атмосферна администрация (NOAA) публикуваха видео от самолет „Локхийд Орион” (Lockheed WP-3D Orion), който прелята през окото на урагана „Ирма”.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА" ОТ КОСМОСА И КАК СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Ураганът от най-високата 5-та степен с ветрове със скорост от над 300 км/ч е най-силният регистриран над Атлантическия океан. Той вече отне живота на най-малко 14 души на Карибските острови, оставяйки след себе си огромни разрушения.

Ураганът "Ирма" вече сее разрушениe, отклони самолета на Папата

"Ирма" се превръща в най-страшния ураган в историята

Днес „Ирма” се очаква да премине покрай Хаити и островите Търкс и Кайкос. Последните заради малката си надморска височина могат да бъдат залети от огромните вълни, създавани от бурята.

През нощта ураганът ще достигне крайбрежието на Куба и вероятно в събота ще удари американския щат Флорида.

Близо 1,2 милиона души са пострадали от бедствието досега, но броят им може да нарасне до 26 милиона, според  Международния червен кръст.

В същото време в региона се образуваха още два урагана. Единият, „Хосе” вече достигна 3-та степен по скалата на Сафир-Симпсън със скорост на ветровете от 195 км/час. Той се движи източно от маршрута на Ирма. На запад, в Мексиканския залив, пък сила набира ураганът „Катя”, който вече е от втора степен.