Още по темата

САЩ ще напуснат ЮНЕСКО на 31 декември. Това съобщи Държавният департамент днес.

Решението е удар върху Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, която и в момента среща затруднения при набирането на средства.

ЮНЕСКО добави още обекти в световното културно наследство

Бокова обяви Стоичков за посланик на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО запали искра в Близкия Изток, повлече смъртни заплахи за Бокова

ЮНЕСКО е базирана в Париж. Започва своята работа през 1946 г. Тази седмица организацията трябва да избере нов генерален секретар след края на мандата на Ирина Бокова.

САЩ почти изцяло спряха парите за ЮНЕСКО, след като под ръководството на Бокова през 2011 г. беше взето решение да се гарантира пълноправно членство на Палестина със статут на държава, въпреки съпротивата на САЩ и Израел.

Официалната позиция на Вашингтон е, че излизането от ЮНЕСКО е резултат от „продължаващите антиизраелски предубеждения” в организацията, която се нуждае от „фундаментална реформа”. Все пак САЩ ще останат в позицията на наблюдател без финансови и други ангажименти.

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще създаде „мисия за наблюдение”, която да замести американското представителство в базираната в Париж организция.

Генералния директор Ирина Бокова пък заяви „дълбоко съжаление” за решението на САЩ, наричайки го „загуба на мултилатерализъм”.

„Искам да изразя дълбоко съжаление за решението на САЩ да се оттеглят от ЮНЕСКО”, каза тя в изявление.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху даде указания на Министерството на външните работи да подготви изтеглянето на Израел от ЮНЕСКО заедно със САЩ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК